• Jopie Putter-Reijnders en Henk Over de Linden, de 95-jarige eregasten, werden opgevangen door brugklassers Gijs Schuitenmaker en Fleur Snip.

    Marcel Rob
  • Vijf oud-leerlingen van het OSG poseren voor een super-selfie bij hun fotogalerij: Margot Wagenmakers, Jort Faber, Eva Schrama, Dieuwertje Toereppel en Koen Kaljee.

    Marcel Rob
  • De OSG150-hoodies zijn een hit, meldt de school.

    Marcel Rob

Jubilerende OSG West-Friesland brengt heden en verleden samen

HOORN Met de bovenstaande kop als motto begon OSG West-Friesland afgelopen donderdag de feestelijkheden voor het 150 jarig jubileum. De officiële verjaardag was afgelopen 15 november en de school besteedde er aandacht aan met onder meer de ontvangst van twee 95-jarige ere-gasten, oud leerlingen van de school. De grote feesten met betrekking tot het jubileum komen aan het einde van het schooljaar, als de school alle tijd en de ruimte heeft na alle drukte van het schoolseizoen en de verbouwingen die hebben plaatsgevonden. De reünie commissie, Oud Leerlingen, kreeg donderdag bij wijze van verjaardagscadeau van de gemeente Hoorn een Eenhoornzegel uitgereikt. 

Over de start met een jubileumjaar en de verjaardag van donderdag maakte het OSG het volgende verslag: 

"Honderdvijftig jaar. Hoe vier je zo'n verjaardag? De OSG West-Friesland deed dat donderdag (15 november) door vooral haar leerlingen en oud-leerlingen te eren. Leerlingen van jong tot oud – zo'n vijf generaties – kwamen samen in het monumentale gebouw aan de Bontekoestraat in Hoorn.

Jopie Putter-Reijnders en Henk Over de Linden, allebei 95 jaar oud, waren de eregasten. Zij werden bij de poort ontvangen door de brugklassers Gijs Schuitemaker en Fleur Snip. Jopie en Henk zijn, voor zover bekend, de oudste nog levende oud-leerlingen: ze bezochten de school – toen nog een HBS – aan het eind van de jaren dertig van de vorige eeuw. 'De OSG is een school die letterlijk generaties met elkaar verbindt', aldus directeur Peter Snoek. De moeder van Fleur is bijvoorbeeld ook een oud-leerling, de ouders van Gijs hebben elkaar zelfs op de OSG leren kennen.

Feestweek & reünies

De OSG West-Friesland vierde de honderdvijftigste verjaardag in gepaste bescheidenheid. Het hoofdgebouw is afgelopen jaar gerenoveerd, maar gebouw Bontekoe is nog tot mei het domein van bouwvakkers. Daarom is besloten om de officiële heropening te koppelen aan een feestweek, die zal duren van 3 tot en met 8 juni 2019. Dan wordt ook een film over 150 jaar OSG gelanceerd.

In die feestweek zal er onder meer een Familiedag worden gehouden, waarop leerlingen hun jarige, gerenoveerde school kunnen laten zien aan ouders, opa's en oma's. Op vrijdag 7 en zaterdag 8 juni staan reünies gepland, die worden georganiseerd door de stichting Oud-Leerlingen. Die organiseert inmiddels zelf al 125 jaar reünies op school. De gemeente Hoorn trakteerde de stichting om die reden op de Eenhoornzegel, waaraan een bedrag van € 1250 is verbonden.

De inschrijving voor de reünies gaat binnenkort open.

Fotogalerij

Om de cirkel rond te maken, werd donderdagmiddag in de school een fotogalerij onthuld van vijf oud-leerlingen die nu allemaal zo'n jaar of acht van school zijn. De fotogalerij wordt de school cadeau gedaan door de huidige leerlingenraad. Het idee erachter is dat de foto's en de verhalen van de oud-leerlingen de huidige leerlingen een beetje zullen inspireren.

En zo kwam het dat Eva Schrama, Jort Faber, Margot Wagenmakers, Koen Kaljee en Dieuwertje Toereppel na jaren weer samenkwamen op hun oude middelbare school. Eva is tegenwoordig modeontwerpster bij Steps, Jort werd fysiek kunstenaar, Margot doet als neuropsycholoog onderzoek naar dementie, Koen combineert architectuur met duurzaamheid, en Dieuwertje gaat als jonge diplomate een loopbaan in het buitenland tegemoet. 

Angeline Thomas, de afdelingsleider brugklassen, die de vijf nog als jonkies zag binnenkomen, jaren geleden, heeft een glimlach van oor tot oor: 'Als je dit ziet, kun je alleen maar trots op ze zijn. Heel Erg Trots.'

OSG-hoodies erg in trek

Vrijwel alle leerlingen en leraren van de OSG West-Friesland liepen donderdag op de verjaardag van de school in dezelfde trui door de gangen. Een speciale OSG 150-hoodie, die de school deze week cadeau deed aan de zittende leerlingen en de medewerkers. 'Honderdvijftig is een bijzondere leeftijd, daar past een bijzonder cadeau bij', aldus directeur Peter Snoek.

De OSG-hoodies lijken een collectors item te worden. De school wordt bestookt door vragen van met name oud-leerlingen, die ook graag zo'n hoodie zouden willen hebben. Naar aanleiding daarvan gaat de school nadenken over mogelijkheden als verloting of verkoop.