• De Jury. Bovenste rij: Hans Beenker, Karin Twisk, Ad Geerdink. Onderste rij: Marlies Vos, Marinus Zoutendijk, Marion Winkelhuis en Gerben Bakker.

    Theo Annes

Jury stelt shortlist Hoornse Vrijwilligersprijs samen

HOORN Het viel niet mee, uiteraard niet, maar de jury van de Vrijwilligersprijs Hoorn 2017 heeft een eerste keuze gemaakt uit de nominaties voor de prijzen van het jaar. Uit in totaal 43 gemotiveerde nominaties, via internet door publiek en organisaties aangeleverd, is een shortlist over de drie categorieën samengesteld. De winnaars worden 7 december tijdens een grote bijeenkomst in de Oosterkerk bekend gemaakt.

De categorie Vrijwilliger van het Jaar kreeg maar liefst 33 nominaties om uit te kiezen. En de jury kwam na rijp beraad tot de volgende twee vrijwilligers voor de shortlist:

Iris Bijleveld

Toelichting: Iris heeft afgelopen voorjaar het project Heel Hoorn Danst georganiseerd, namens de stichting Double V. Heel Hoorn Danst werd georganiseerd ter ere van het 35 jarig bestaan van de vereniging, als cadeau voor de stad Hoorn en haar inwoners. Alle Hoornse dansscholen en dansverenigingen waren uitgenodigd om deel te nemen aan deze bijzondere avond en uit allerlei stijlen zijn dansgroepen naar Heel Hoorn Danst gekomen om te laten zien wat onze stad allemaal te bieden heeft. Iris speelde een hoofdrol in de hele organisatie van dit evenement, maar de bijzonderste taak die zij had was toch wel het organiseren van de ChachaCup binnen het evenement Heel Hoorn Danst. Voor de ChaChaCup is Iris langs de Hoornse basisscholen gegaan om daar 3 lessen Chachacha te geven. Daarmee heeft zij de beginselen van deze dans aan de kinderen geleerd, maar ook, misschien nog wel belangrijker, respect hebben voor elkaar en samen plezier hebben in bewegen waren doelen van deze lessen. In het organiseren van dit evenement hebben maanden tijd gezeten, en dat nog wel terwijl Iris haar bruiloft slechts 2 weken voor Heel Hoorn Danst was. Zelfs in haar wittebroodsweken stond haar leven in het teken van dit project. Door Iris haar gepassioneerde inzet heeft al het danstalent wat Hoorn rijk is zich van zijn beste kant kunnen presenteren. Ook hebben honderden kinderen de kans gehad om op speelse wijze kennis te maken met dansen en hebben ze ervaringen meegemaakt waar ze de rest van hun leven iets aan hebben. Bovenal hebben alle dansers, jong of oud en van elke discipline, met elkaar heel veel plezier met elkaar in deze sport gehad (zoals Iris altijd zegt: dansen verbindt!). Ik vind dit project ontzettend bijzonder en specifiek de inzet van Iris was onmisbaar in de realisatie. Ze heeft niet alleen het werk gedaan wat nodig was voor het slagen van dit evenement, maar met haar enthousiasme heeft ze heel veel dansers gemotiveerd om vol plezier door te gaan met het sporten. Daarom vind ik dat Iris deze prijs voor het project Heel Hoorn Danst absoluut verdiend heeft!

Jeroen Beerepoot. 

Jeroen bezoekt mensen met een psychiatrische beperking, bezoekt mensen op de dialyse afdeling van het WFG, helpt mensen met het versterken van hun netwerk. Brengt kinderen wiens ouder in de gevangenis zit, naar de ouder toe

Waarom verdient deze vrijwilliger de Vrijwilligersprijs?: Jeroen is een jonge man die door een motorongeluk zelf gehandicapt is geraakt. Ondanks zijn handicap zet hij zich in voor zijn medemens. Jeroen is sinds 2010 bij ons werkzaam. Hij staat open voor iedere vraag en blijft geïnteresseerd voor nieuwe uitdagingen. Zo heeft hij zich onlangs aangesloten bij de vrijwilligersgroep die mensen willen coachen bij het versterken van hun netwerk. Hij is ook betrokken bij vrijwilligers werk voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel. Met zijn aangepaste vervoersmiddelen (fiets en auto) zorgt hij ook dat mensen op de juiste plek komen. Discreet in omgang. Hij geeft of heeft lesgeven aan kinderen op de basisschool in het omgaan met computers. ICT was ooit zijn toekomst, voor hij een motor ongeluk kreeg. Jeroen is altijd vrolijk en opgewekt.

ORGANISATIES In de categorie organisaties kreeg de jury 8 nominaties voorgelegd. De shortlist telt er drie.

Stichting Coenstad Rollies

De Stichting Coenstad Rollies is een stichting die dansen en bewegen organiseert voor mensen met een fysieke en/of een verstandelijke beperking Zo n overgave, enthousiasme en blijdschap voor en met onze medemens met andere vermogens! Bewegen op muziek doet heel veel goeds voor deze medemens! en altijd leuke extraatjes en verassin

Stichting 'Swim to fight Cancer'

Voor het tweede jaar heeft het nog jonge bestuur van de organisatie Swim to fight cancer een prachtig evenement neergezet in onze prachtig Hoornse haven. De opbrengst van deze sponsortocht was voor kankeronderzoek van het K.W.F.Daar hebben alle mensen in Nederland met kanker of die kanker krijgen baat bij.

Het tweede jaar was de opbrengst en aantal zwemmers verdubbeld. Het opgehaalde bedrag was dit jaar maar liefs ruim een ton. Zelf heb ik deze tocht beide keren gezwommen en ik kan jullie zeggen ik heb menig kippenvel moment gehad. Dat kwam niet alleen door het koude water!

Stichting B&O

Stichting B&O coördineert, stimuleert en begeleidt activiteiten in de wijk Bangert & Oosterpolder in Zwaag, ze bestaat nog maar vrij kort, 3 jaar, maar is al flink verweven in de wijk Bangert & Oosterpolder. Ze organiseren diverse evenementen zoals Huttenbouw B&O, Vossenjacht, Nieuwjaarsreceptie, Voetbalclinic, Carnavalsclinic, Muziektheater en lichtjesavond. Tevens zijn ze met de BOBO (Bewoners Overleg B&O) een luisterend voor voor de wijk en een gesprekspartner voor de gemeente. Er is dus maandelijks wel een evenement of overleg en vrijwel wekelijks zijn er vergaderingen achter de schermen om alles goed voorbereidt en georganiseerd te krijgen.

JUNIOR In de categorie junior zijn er twee nominaties en die gelijk ook de shortlist vormen:

Jeno Bot, 16 jaar

Jeno is vrijwilliger bij de Leekerweidegroep in Wognum. Een keer per week draait hij muziek bij de club Happy Times en 1x per maand op zaterdagavond. Dat doet hij voor een groep van gemiddeld 30 mensen met een beperking. Die genieten van een 3 gangen diner, .waarna Jeno muziek draait als DJ. Hij is de vaste DJ op deze avonden.

Omdat Jeno al jaren meekomt met zijn vader naar onze Happy Times Club en sinds een jaar ook officieel vrijwilliger is. Hij is altijd gezellig naar cliënten en maakt ze blij. Jonge vrijwilligers zijn er bij ons (Leekerweide) niet veel, Jeno is al jaren een vast gezicht. Hij is een voorbeeld voor andere jonge vrijwilligers in de zorg.

Jannes Prins, 17 jaar

Al jaren een talent volle scheidsrechter zowel bij de jongste als de oudste jeugd. Jannes is een zeer talent volle scheidsrechter , die voor alle leeftijdsgroepen geschikt is, hij word ook door heel veel teams van Always Forward gevraagd en als hij het kan plooien met anderen wedstrijden stelt hij niemand teleur ! "Het is een toffe gozer die alert en eerlijk fluit", zo geeft de jury de melding in de nominatie weer. 

AANMELDEN De grote avond van 7 december in de Oosterkerk meemaken, kan na aanmelding (tot 6 december), op mail: info@vrijwilligerspunt.com of tel: 0229-216499. Deelname is gratis. Meer info: www.hoornsevrijwilligersprijs.nl