• Arina de Vreng, Brigitte Zwaan en Gea Romar van theatergroep Kei-hart spelen scenes uit de voorstelling 'Breek'

    Kei-hart

Kei-hart speelt 'Breek'

MEDEMBLIK – Theatergroep Kei-hart speelt op 16 januari op basisschool Het Koggeschip in Medemblik de theatervoorstelling 'Breek'. Kei-hart maakt educatief theater vanuit het hart, over onderwerpen waar iedereen mee te maken kan krijgen zoals: pesten, rouw of ziekte binnen een gezin.

Jos Tesselaar

,,Wij willen mensen die te maken krijgen met de soms keiharde realiteit een hart onder de riem steken met onze voorstelling. Vandaar de naam Kei-hart.'' Aan het woord is Gea Romar, initiatiefneemster van dit project en al ruim 25 jaar lerares op Het Koggeschip.

'Breek' gaat over huiselijk geweld en is in eerste instantie gemaakt voor leerlingen van groep 7/8 van het basisonderwijs en groep 1/2 van het voortgezet onderwijs en hun ouders. De voorstelling is ook geschikt voor jongeren met een lichtverstandelijke beperking en studenten.

HUISELIJK GEWELD ,,Wij hopen met 'Breek' openheid en inzicht te creëren over huiselijk geweld, maar ook mensen de moed te geven om er over te praten. Volgens officiële cijfers worden jaarlijks 119.000 kinderen in ons land geconfronteerd met huiselijk geweld. Wij denken dat het werkelijke cijfer nog hoger ligt. Wij zijn er van overtuigd dat je de cirkel van geweld zo vroeg mogelijk moet doorbreken, om gevolgen op de lange termijn te voorkomen."

De leden van Kei-hart hebben de voorstelling 'Breek' zelf gemaakt, met hulp van professionele regisseurs. Door de losse scenes en de voortdurende wisseling van rollen maken zij heel goed duidelijk dat huiselijk geweld iets is wat iedereen kan overkomen.

DOELGROEPEN Kei-hart heeft de voorstelling inmiddels op meerdere locaties en voor verschillende doelgroepen gespeeld. ,,Drie maanden geleden hebben we opgetreden voor alle medewerkers van kinderopvang Small Steps in Grootebroek. In november, tijdens de Week Tegen Kindermishandeling, traden we op bij Parlan in Heerhugowaard. In het Brabantse Goirle hebben we twee voorstellingen gedaan, één voor jongeren en één voor zorg-/hulpverleners. Iedereen was lovend over onze voorstelling."

Vanuit Groningen is inmiddels ook al belangstelling getoond voor de voorstelling. Op 23 februari staat er een optreden gepland voor alle brugklassen van middelbare school De Dijk in Medemblik. Ook zal worden opgetreden in Midwoud en Opperdoes. Dit alles wordt mede mogelijk gemaakt door een zeer welkom subsidiebedrag van de gemeente Medemblik.

LESMATERIAAL Wie nieuwsgierig is geworden of denkt dat de voorstelling ook iets is voor zijn of haar school of instelling of voor een ouderavond of studiedag is van harte welkom op dinsdagavond 16 avond januari om 20.00 uur op PCB Het Koggeschip in Medemblik. Na afloop is er gelegenheid om het lesmateriaal te bekijken en in gesprek te gaan met de theatergroep, maar ook met medewerkers van Veilig Thuis of het wijkteam, die die avond speciaal aanwezig zullen zijn. Graag vooraf reserveren via info@kei-hart.nl of telefoonnummer: 06-57780941.