• De cast van 'Peter Pan, het echte verhaal' tijdens de presentatie van de nieuwe Park-gids.

    YourNexxt Photo & Film
  • Mark Schilpzand als Kapitein Haak en Renske Joosten als Smie.

    Aangeleverd
  • Maud Kerkhoven, Tom Nierkens en Lotte Andrioli als Michelle, John en Wendy.

    Aangeleverd

Klaar voor het grote toneel

Annette Vlaar

"Wij willen jongeren graag een plek geven in de musicalwereld en de passie voor theater doorgeven aan de volgende generatie."

Musicalvereniging Westend Junior staat komend weekend voor het eerst in haar bestaan op de planken van Schouwburg Het Park in Hoorn. Onder regie van Ineke de Geus speelt de jeugdafdeling van het grote Westend op 26 en 27 mei de musical 'Peter Pan, het echte verhaal', gebaseerd op het wereldberoemde boek van J.M. Barrie uit 1904.

Het verhaal gaat over de jonge Peter en het elfje Tinkerbel die Wendy en haar broertjes meenemen naar de fantasiewereld Nimmerland. Daar ontmoeten ze de verloren kinderen en wrede piraten, zeemeerminnen en indianen. Nimmerland blijkt gehuld in een gruwelijke schoonheid. Westend speelt Peter Pan in een bewerking van Elise Berendse van het NJMT uit Purmerend en met muziek van Gerbrand van Kolck. "Deze bewerking is dichter bij het oorspronkelijke verhaal en een stuk minder zoet dan de Disney-versie", zegt Annette Langedijk van Westend.

CISKE Aan de voorstelling doen 30 kinderen mee in de leeftijd van 9 t/m 16 jaar. Waar haalt een vereniging zoveel kinderen vandaan? "Dat is een bijzonder verhaal", vertelt Shirley Breuren, voorzitter van Westend Junior. "In 2014 speelden wij met Westend de musical 'Ciske de Rat'. Aan deze productie deden meerdere kinderen mee en ze waren zo enthousiast, dat bij ons het idee ontstond om een jeugdafdeling op te richten. Wij wilden de kinderen niet kwijt!" Samen met penningmeester Menno Smits heeft Shirley de plannen uitgewerkt. "Er blijken toch echt heel veel kinderen te zijn die theater ontzettend leuk vinden. En wij hebben ze ook echt iets te bieden: aansprekende musicals en serieuze en leerzame begeleiding", vertelt Shirley enthousiast.

Peter Pan is de vierde productie van de jeugdgroep die tot vorig jaar optrad in Wijkcentrum De Huesmolen. "Wij zijn uit ons jasje gegroeid", vertelt Annette Langedijk. "Wij willen meer mensen de kans geven om onze voorstelling te zien en daarom zetten wij met Westend Junior nu de grote stap naar Het Park." De cast heeft al even kunnen proeven aan het grote toneel. Onlangs mochten de kinderen daar een lied uit de musical ten gehore brengen bij de presentatie van de nieuwe Park-gids. En deze week krijgen zij een uitgebreide rondleiding.

DUIVELTJE Na een repetitieperiode van een half jaar zijn de kinderen klaar voor het grote podium. Van nervositeit is nog weinig te bespeuren, ze hebben er vooral ontzettend veel zin in. "De groep is gewoon heel leuk", zegt de 16-jarige Mark Schilpzand. Hij speelt Kapitein Haak, de aartsvijand van Peter Pan. "Ik word opgejaagd door de tijd en uit jaloezie wil ik de jonge Peter neersabelen", vertelt Mark met een duistere glimlach. De 16-jarige Lotte Andrioli speelt de rol van Wendy Schat, het meisje dat door Peter wordt meegenomen naar Nimmerland. Lotte stond op haar achtste jaar al op het toneel, bij Kids on Stage en heeft een zangworkshop gedaan bij Karin Bloemen. Het is een drukke tijd voor Lotte, want ze zit midden in haar eindexamens. "Maar ik krijg gewoon extra energie van deze voorstelling", zegt Lotte. De titelrol is in handen van de 12-jarige Tiga Koppes die eerder bij Westend de rol van Ciske vertolkte in de gelijknamige musical. Tiga: "Peter is eigenlijk een soort duiveltje met heel speciale eigenschappen. Superleuk om te spelen." Tiga woont in Hoorn en zit op de Kunst- en Theaterschool IVKO in Amsterdam. Hij is vastbesloten om later de musicalwereld in te gaan.

Westend Junior is een prachtig podium voor jonge theaterliefhebbers. "Iedereen kan lid worden", zegt Shirley Breuren. "Het bestuur gaat elk jaar op zoek naar een mooie musical en de leden kunnen dan auditie doen voor de rol die ze leuk vinden. Uiteindelijk krijgen ze allemaal een rol en nee, niemand is boom!"

Kaarten Peter Pan: www.westendhoorn/kaartverkoop of via de site van Het Park.