• De kaasmarkt in Hoorn in 2016.

    Marcel Rob / Kaasmarkt Hoorn

Klaar voor weer 10 kaasmarkten

HOORN Twaalf jaar alweer staan vrijwilligers garant voor de Kaasmarkt in Hoorn en ook donderdag 14 juni staan de mannen en vrouwen weer klaar voor hun rol als dragers, boeren en handelaren in het informatieve theaterstuk over de historie van de kaasmarkten in Hoorn.

Hoorn had ooit de grootste kaasmarkt van het land en dan spreken we van de 19e eeuw, terwijl de kaashandel ook al van voor de VOC-tijd bekend is. In het theaterverhaal op de Roode Steen van tegenwoordig wordt vooral de tijd van begin vorige eeuw aangehaald, toen de traditie van de kaasmarkt hoogtij vierde.

Bij die traditie horen tal van gebruiken en rollen. Die rollen worden gespeeld door vrijwilligers. En dat is lang niet altijd eenvoudig te realiseren, want er zijn nogal wat rollen te vergeven. "We werken met een harde kern van mensen die elk jaar weer volkomen vrijwillig tien markten draaien", zegt Robert Drieling van Kaasmarkt Hoorn. "Het enige honorarium dat zij krijgen is een of meer glazen gerstenat of ander inspirerend vocht na afloop van de markt . Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Alkmaar waar de medewerkers rijkelijk beloond worden en waar er dus wachtlijsten zijn van kandidaten. Hier in Hoorn zouden we graag wat meer dragers hebben, maar het vereist aantal van minimaal zestien halen we steeds."

De 10 markten dit jaar zijn op de donderdagmiddag, van 13.45 tot 15.45 uur, aangekondigd met carillon klokgelui, zoals vroeger vanzelfsprekend was. Dit jaar is het programma uitgebreid met twee optredens van een kwartier door de Spierdijker Dansers, in 19e eeuwse kledij van herenboeren en -boerinnen. Info: www.kaasmarkthoorn.nl