• Het koninklijk paar komt aan bij het Oostereiland.

  Theo Annes
 • Het koninklijk paar komt aan bij het Oostereiland.

  Theo Annes
 • Het koningspaar maakte met de watertaxi een korte tocht door de binnenhaven van Hoorn.

  Theo Annes
 • Met de watertaxi door de oude haven van Hoorn.

  Theo Annes
 • Op verschillende locaties langs de route, zoals hier in Westwoud, zwaait het publiek het koningspaar toe.

  Theo Annes
 • Op verschillende locaties langs de route zwaait het publiek het koningspaar toe.

  Theo Annes
 • Burgemeester Pijl geeft uitleg op de bouwplaats van de Westfrisiaweg.

  Theo Annes
 • Theo Annes
 • Theo Annes
 • Theo Annes
 • Het koningspaar komt aan bij De Zouaven.

  Theo Annes
 • Koningin Màxima en Koning Willem-Alexander worden hartelijk ontvangen bij Enza Zaden in Enkhuizen.

  Theo Annes
 • Theo Annes

Koning en koningin vervolgen streekbezoek bij Enza Zaden

WEST-FRIESLAND Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezoeken vandaag, donderdag 28 juni, verschillende plekken in West-Friesland. Het koningspaar doet onder meer Hoorn, Drechterland, Stede Broec, Enkhuizen en Medemblik aan. Het bezoek van de koning en koningin begon om 10.00 uur bij het Oostereiland in Hoorn, waar het echtpaar tijdens een wandeling door het complex uitleg kreeg. De koning en de koningin werden ontvangen door de commissaris van de Koning, Johan Remkes. Zij kregen een toelichting op ontwikkelingen en uitdagingen in de regio. Aansluitend sprak het koninklijk paar over de vernieuwing van het Oostereiland en maakten zij een korte vaart per watertaxi door de haven langs de Oude Doelenkade naar de bus die het koningspaar naar Drechterland bracht. Hier bezochten ze de bouwplaats van de nieuwe Westfrisiaweg. Het koninklijk paar sprak met betrokkenen over het bestuurlijk proces en met omwonenden over de gevolgen van de aanleg van de weg voor hun leefomgeving. Ook werd er gesproken over nieuwe ontwikkelingen op provinciale wegen, waaronder de slimme zelfrijdende auto.

Vervolgens ging de reis naar de kantine van voetbalvereniging De Zouaven in Grootebroek, waar de koning en koningin een gesprek hadden met onder anderen ouders, jongeren van het team Bewust Alcohol en Drugs, een preventieprofessional en vrijwilligers achter de bar. De West-Friese gemeenten werken samen aan het terugdringen van alcoholgebruik onder jongeren onder het project ´in control of alcohol en drugs' valt ook het vergroten van de weerbaarheid van jongeren.

Aansluitend ging het koninklijk paar naar groenteveredelingsbedrijf Enza Zaden in Enkhuizen. Het familiebedrijf is een wereldspeler op het gebied van de ontwikkeling van nieuwe groenterassen, met vestigingen in 25 landen en 2000 medewerkers. In het interne opleidingsinstituut, de Enza Academy, krijgen jonge talenten en (senior)managers op maat gemaakte trainingsprogramma's voor verdere ontwikkeling en samenwerking. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezochten het nieuwe lab en spreken over opleidingsmogelijkheden, tekort aan personeel en de kansen die Enza Zaden biedt met de Academy. Ook kregen zij uitleg over het ontwikkelen van groenterassen voor 'plant factories', teelt in afgesloten cellen waarin alle klimaatfactoren onder controle te houden zijn. In Enkhuizen vond een rondetafelgesprek plaats over de agri- en foodsector, waaraan  bedrijven uit de 5 gemeenten deelnamen. Zij spraken over hoe zij aan de wereldtop kunnen blijven en wat de belangrijkste uitdagingen zijn.

Het Westfries Weekblad volgt het koninklijke stel op de voet. Op deze site vind je een actueel fotoverslag van het streekbezoek.