• Dirk Tang schreef een jeugdboek over de ontdekking van Kaap Hoorn

    uitgeverij Kluitman
  • Omslag van het jeugdboek van Dirk Tang

    Uitgeverij Kluitman

Krijn uit Hoogwoud ontdekt Kaap Hoorn

HOORN Bij boekhandel Stumpel in Hoorn wordt op zaterdag 17 februari het jeugdboek: 'Krijn als kajuitwachter de wereld rond', gepresenteerd. Auteur Dirk Tang, die in Amsterdam woont, komt er speciaal voor naar Hoorn. Dat heeft alles te maken met het onderwerp van het boek: de ontdekking van Kaap Hoorn.

Daisy Bierenbroodspot

Dirk Tang studeerde (zee)geschiedenis aan de Universiteit Leiden, werkte als gastconservator in het Scheepvaartmuseum te Amsterdam en heeft meegewerkt aan verschillende boeken over maritieme geschiedenis en slavernij.

En dan ineens een jeugdboek. 'Dat leek me nou zo leuk. Voor mezelf.'

PERFECT ONDERWERP Opvallend genoeg ontstond het idee voor het boek niet op een schip maar in de trein. Tang vertelt: 'In 2016 zat ik in het organisatiecomité van '400 jaar Kaap Hoorn'. In de trein terug naar huis bedacht ik dat de ontdekking van Kaap Hoorn een perfect onderwerp zou zijn voor een jeugdboek zoals ze werden geschreven in de jaren vijftig, en waar ik vroeger zo dol op was. Ik nam aan dat zo'n boek er wel zou zijn. Toen ik ernaar op zoek ging vond ik wel veel boeken over jeugd en zee, maar niets over Kaap Hoorn. Dus besloot ik er zelf een te schrijven. Maar dat heb je nog nooit gedaan, zei mijn vrouw.' Tang liet zich door dat soort logica niet weerhouden.

EIGEN ERVARING Het boek is bedoeld voor lezers vanaf tien jaar. Samen met Krijn, 16 jaar uit Hoogwoud en bij toeval aangesteld als kajuitwachter van schipper Schouten, stappen de lezers in 1615 aan boord van de Eendracht. Het schip gaat samen met zusterschip de Hoorn op weg gaat naar het geheimzinnige Goudland, de volksnaam voor het toen nog onbekende 'Zuidland' dat ergens onder Zuid-Amerika moet zijn. Ze gaan op zoek naar goud en rijkdom, zo dromen de bemanningsleden.

'Ik heb zoveel lol gehad tijdens het schrijven. Het was fijn dat ik mijn fantasie erbij mocht gebruiken.' Toch stoelt een groot deel van de beschreven gebeurtenissen niet op fantasie maar op Tangs wetenschappelijke kennis en zijn eigen ervaring. Hij is namelijk zelf scheepsjongen geweest, bij de KNSM op de koopvaardij. 'Dat was iets voor jongens die niet helemaal wilden deugen. In de hoop dat het beter zou gaan.'

'Leven op zee is niet altijd spannend. Je moet werken, elke dag hetzelfde doen. Het is een verslavende regelmaat. Je leeft in een kleine gemeenschap, op een onpeilbare diepte, in een onmetelijk grote oceaan. Werken op een schip geeft diepte aan je leven. De dagelijkse routine heb ik in het boek verwerkt, net zoals mijn kennis over slavernij, want Krijn ziet dat natuurlijk gebeuren wanneer hij in Afrika is. Daarnaast heb ik het scheepsjournaal gevolgd zodat alles wat ik beschrijf historisch verantwoord is.'

'Ik heb al ideeën voor een vervolg, want een scheepsjongen wordt natuurlijk stuurman en daarna kapitein. Of die vervolgen er komen hangt af van de ontvangst van dit boek.'

Om 15.00 uur verzorgt Dirk Tang een korte lezing over de totstandkoming van het boek, aansluitend wordt het eerste exemplaar uitgereikt, en is er de mogelijkheid het boek te laten signeren.