• BART MAAT

Laatste jaar voor VOC-schip Halve Maen

HOORN Een meerderheid van de gemeenteraad heeft besloten om het VOC-zeilschip de Halve Maen eind 2019 terug te sturen naar zijn eigenaar in Amerika. Het schip mag in het Jaar van de Gouden Eeuw in Hoorn blijven, maar verdwijnt daarna na een verblijf van vijf jaar uit Hoorn.

Deze week moest in de raad een beslissing genomen worden over het inzetten van de Halve Maen als 'icoon' van Hoorn in het jaar van de de Gouden Eeuw. Ondanks dat alle partijen het hier allemaal over eens waren, werd het door HOP, DRP, VVD en CDA ingediende amendement over het definitieve afscheid van het schip met een 20 tegen 15 aangenomen. De raad heeft daarmee niet gewacht op een voorstel van het college in het najaar over de toekomst van het zeilschip te beslissen.

Er is bij de meerderheid van de raad geen geloof in het rendabel krijgen van de exploitatie van het schip. VOCHoorn, D66, Sociaal Hoorn, PvdA en Hoorn Lokaal vinden het jammer dat deze beslissing nu al is genomen en hadden graag later dit jaar gesproken over de voortzetting van de bruikleen van de Halve Maen en de promotiemogelijkheden voor Hoorn.