• Co Scholten (rechts met camera) en Co Schipper interviewen Britt Dekker ter voorbereiding op de Landbouwshow

    Theo Annes

Landbouwshow op film

OPMEER Afgelopen week werd voor de Landbouwshow Britt Dekker op film gezet, voor een filmspotje over de Landbouwshow Opmeer. De show is er als altijd de eerste maandag voor augustus, maar de drukte tot en met het maken van het filmpje vooraf, geeft maar aan die Landbouwshow er niet zomaar komt. "Een heel jaar werk voor één dag Landbouwshow", zo is de samenvatting van Co Schipper, bestuurslid PR van de Landbouwshow. 

Bestuursleden zijn het jaar rond bezig met het organiseren van een evenement dat nog niet eens een half etmaal duurt. Ook al wordt het voor de 109e keer georganiseerd.  "Het is zaak dat alles goed geregeld is", weet Co Schipper. 

REGELEN Er moeten nogal wat zaken geregeld worden voor die ene dag. Het terrein moet ingericht, deelnemers moeten benaderd worden, vrijwilligers moeten gevraagd worden en geïnstrueerd. Verder moet er aan de financiën gewerkt worden door sponsors te benaderen en door kosten te bewaken en er moet reclame gemaakt worden. En nog veel meer. Zoals, heel gezellig ook, een pr-filmpje maken met dressuur ster Britt Dekker die een clinic komt geven tijdens de Landbouwshow van dit jaar. 

ZORGEN Zorgen zijn er natuurlijk ook, als je zo'n dag organiseert. Voorzitter Wim Staal: "Het weer en het financiële plaatje zijn de grootste zorgen. Er wordt nogal eens aangenomen dat de Landbouwshow een goudmijn is, maar in werkelijkheid is het iedere keer weer een hele klus om met een positief saldo te eindigen. Dat lukt ook niet altijd en door de stijgende kosten en veranderende regelgeving wordt dit ook steeds moeilijker. Het weer is ook altijd weer een grote zorg. Het moet toch droog zijn deze dag en er mag niet teveel regen vooraf vallen, anders kunnen we met al die dieren en mensen niet terecht op het terrein. We willen het zoveel mogelijk mensen naar de zin maken. Als dat lukt, dan is de missie geslaagd en stimuleert ons dat om weer te starten met de voorbereidingen voor het volgende jaar."

Dit jaar verwelkomt de Landbouwshow 2 toppers in Opmeer. IJsbrand Chardon komt met zijn vierspan enkele demonstraties geven en Britt Dekker komt een dressuur clinic geven en is beschikbaar voor een meet and greet.