• Wethouder Joset Fit met twee prijswinnaars, Nick Koopmans en Ashley Stoelwinder.

    Gerda Holla-Appel

Leerlingen in de prijzen

BENNINGBROEK Op basisschool de Kraaienboom werden maandagmorgen 29 januari twee winnaars bekendgemaakt van een gedichtenwedstrijd die de gemeente Medemblik had uitgeschreven voor alle leerlingen van groep 8 in de West-Friese gemeente.

Gerda Holla

HAIKU De opdracht vanuit de gemeente was, om de gedichten te schrijven in een zogenaamde 'haiku' vorm. Een haiku is een vorm van Japanse dichtkunst, geschreven in drie regels waarvan de eerste regel 5, de tweede regel 7 en de derde regel weer 5 lettergrepen telt. Joset Fit, wethouder van de gemeente Medemblik, laat weten dat er vijf scholen uit de gemeente hebben mee gedaan. "De gemeente Medemblik ontving honderd gedichten en koos daar 10 winnaars uit. Vijf van de 10 gedichten zullen in een kunstvorm op prominente gevels worden geplaatst in Abbekerk, Opperdoes, Wervershoof, Oostwoud en Benningbroek. Bewoners uit de gemeente hebben hiervoor een muur ter beschikking gesteld."

WINNAARS Joset Fit, wethouder van de gemeente Medemblik, maakte op basisschool de Kraaienboom in Benningbroek in groep 8 de twee winnaars op die school bekend. De leerlingen wachtten in spanning af wie uit hun klas genoemd zouden worden. Nick Koopmans (12) en Ashley Stoelwinder (12) waren de gelukkigen. Nick won met de haiku: 'De tijd duurt heel lang, tik tak tik tak tik tak tik, doen heel veel klokken.' Het was een verrassing voor Nick dat hij won: "Ik had het niet verwacht, ik vind het wel heel leuk." Ashley won met het gedicht: 'Ik zag zonneschijn, op mijn mooie gezichtje, dat vind ik erg fijn.' Ook Asley was blij: "Ik vind het heel leuk dat ik gewonnen heb. Ik vond het niet moeilijk om het gedichtje te maken." Beide kinderen kregen een toepasselijk cadeautje, een boek van Annie M.G. Schmidt, 'De mooiste kindergedichten.'

ORIGINEEL De bewoners die hun gevel ter beschikking hebben gesteld, mogen uit de tien gedichten kiezen welke ze graag op hun gevel geplaatst zouden zien. Joset Fit: "Na die keus wordt samen met een kunstenaar gekeken in welke kunstvorm het gedicht op de muur komt." Joset Fit vertelt de klas dat ze erg origineel waren door de gedichten op canvas in te sturen. "We kregen grote en kleine schrijfsels, maar deze klas met de gedichten op canvas sprong er echt uit." Ook liet ze weten dat er nog meer plannen voor de gedichten zijn. "In februari worden alle tien de winnende gedichten opgehangen in het gemeentehuis. Jullie kunnen dan zelf komen kijken welke andere gedichten er gewonnen hebben. Verder hebben we nog het idee, om voor alle 100 gedichten een boekje te maken."

Stefan Droog, voorlichter namens de gemeente Medemblik, laat weten welke andere scholen de prijswinnende gedichten hebben gemaakt. "We hebben twee winnaars op de Mondriaan in Medemblik en de Plaats in Abbekerk. En vier op Het Koggeschip in Medemblik."