• Leerlingen van het Martinuscollege tijdens een oefenduel tegen 'Die Mannschaft'.

    Gerda Holla

Leerlingen Martinuscollege in actie voor drie goede doelen

GROOTEBROEK Gezellige drukte op het Martinus College in Grootebroek. Op donderdag 21 december wordt er een groots opgezette sponsorloop gehouden, de Martinus Midnight Run, waar alle leerlingen maar ook mensen van buitenaf aan mee kunnen doen. In de weken daaraan voorafgaand zijn er tal van acties die de leerlingen houden om ook munten binnen te halen. Het bedrag dat wordt opgehaald komt ten goede aan drie goede doelen.

Gerda Holla

BELANGELOOS Ed Haakman, docent lichamelijke opvoeding op de 2000 leerlingen tellende school, legt uit dat de laatste weken van ieder jaar altijd in het teken staan van een actie. "School is niet alleen een plaats voor het geven van onderwijs. Wij vinden het belangrijk dat leerlingen ook leren zich belangeloos in te zetten voor anderen en maatschappelijk iets doen. Voorheen gebeurde dat kleinschalig per klas, maar sinds drie jaar pakken we het grootschalig aan." Er werd al eens eerder een grote loop georganiseerd en dit jaar gebeurt het opnieuw. Maar het is nu niet alleen die loop waar het om gaat. "Er wordt die avond van alles in en rond school en in het zwembad georganiseerd. Er staat een aantal kraampjes op het schoolplein zoals een snackwagen en een stroopwafelkraam. In de gangen komt een kerstmarkt waarbij allerlei spullen worden verkocht, en verder zijn er tal van activiteiten in de grote aula, zoals een rodeo stier, ijspegels vangen, demonstraties van vechtsporten en breakdance, een loterij met grote prijzen en een band die speelt. Zo kunnen we de ouders die op hun kind wachten ook een leuke avond bezorgen en halen we tegelijkertijd nog meer sponsorgeld binnen."

LOKALE DOELEN De drie goede doelen waar het geld voor opgehaald wordt zijn Stichting Merakel uit Lutjebroek, Sportclub Only Friends uit Amsterdam en KWF Kankerbestrijding. "We hebben bewust goede doelen dicht bij huis gekozen, dat spreekt mensen toch het meeste aan. Hierdoor zijn er ook veel lokale ondernemers die willen helpen en bijvoorbeeld mooie prijzen voor onze loterij ter beschikking stellen."

VOETBALTOERNOOI Voorafgaand de Martinus Midnight Run zijn er vele activiteiten en sponsoracties waarmee leerlingen geld weten binnen te halen. Er worden onder anderen stollen gebakken, auto's gewassen en op school gemaakte koekjes en kunstwerken verkocht. Ook wordt vrijdag 15 december een voetbaltoernooi gehouden. Leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar mogen, na betaling van vijf euro per team, het opnemen tegen een eigen docententeam, "Die Mannschaft" genaamd.

KIPPENPAK Zelf zorgt Ed Haakman ook voor een zak duiten in de sponsorkas. "Ik ga de dag voorafgaand aan de loop in een kaal kippenpak op school lopen. Dan loop ik wel voor lul maar dat maakt niet uit, als ik maar geld binnen haal."

Meer informatie over deelname en sponsoring is te vinden op de website van de school www.martinuscollege.nl.