• De nieuwe leden in de Orde van Oranje Nassau op het bordes.

    Theo Annes

Lintjes voor 'duizendpoten'

MEDEMBLIK Medemblik is negen leden in de Orde van Oranje Nassau rijker.

Negen leuke mensen, sociaal ingesteld en bereid veel te doen voor anderen, zo omschrijft gemeente Medemblik alle decorandi. "Duizendpoten met vele (organisatie) kwaliteiten die door diverse besturen, familie, vrienden en kennissen enorm worden gewaardeerd om hun inzet." Burgemeester Frank Streng bedankte de vrijwilligers voor hun langdurige inspanningen voor de samenleving. Op de dag van Lintjesregen op 26 april, reikte hij de versierselen uit bij hun benoeming.

Het echtpaar Ron (65) en Yvonne (58) Nieuweboer-Oudt uit Sijbekarspel ziet zich al meer dan 30 jaar in als mantelzorger voor hun zwagers Piet en Ed Nieuweboer. Zij leveren samen de volledige zorg. Beide zwagers lijden/leden aan Limb-girdle dystrofie en waren daardoor aan een rolstoel gebonden. Piet Nieuweboer overleed in 2007. Het echtpaar had zelf nog drie jonge kinderen toen zij de broers in huis gingen verzorgen.

Jaap Meester (70) uit Nibbixwoud is sinds 1972 op vele gebieden een zeer betrokken en actieve vrijwilliger. Vanaf 1972 tot 1980 voor het behoud van het kerkje Bessie in Lutjebroek, tot 1996 voor het Regiokoor in Wervershoof en voor de parochie Sint Cunera waarvan hij penningmeester was tot 2004. Jarenlang (vanaf 2003 tot 2012) zette hij zich in als bestuurslid voor Kisumu Urban Apostolate Programme in Kenia.

Tineke Meester-Rood (69) uit Nibbixwoud (echtgenote van Jaap Meester) zet zich vanaf 2003 in voor het OMA project in Afrika. Vanaf 1994 verzorgt ook Tineke de tussenschoolse opvang van kinderen op de Sint Nicolaasschool in haar woonplaats. Vanaf 1994 tot 2011 was zij pleegmoeder van twee jongens die in haar gezin opgroeiden. Daarnaast verzorgt zij deeltijd- en vakantiepleegzorg.

Ansje Schreuder-Licht (64) uit Wognum Schreuder is al meer dan 35 jaar als vrijwilliger actief binnen de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond. Zowel op landelijk- districts- als lokaal niveau. Ton Gieling (64) uit Medemblik zet zich als penningmeester in voor diverse verenigingen. Vooral zijn jarenlange bestuursfunctie bij de Oudheidkundige Vereniging Medenblick spring in het oog. Vanaf 2015 bestuurslid van de Stichting Hervormd Weeshuis in Medemblik. Sinds 1 januari 2017 voorzitter van de Raad van Toezicht.

Annemieke Mandjes (66) uit Medemblik heeft heel veel betekend voor St. Bon Theater Medemblik. Vanaf de jaren 80 heeft zij zich als algemeen bestuurslid, later als penningmeester en vanaf 1990 als voorzitter ingezet voor cultuur in Medemblik en daarbuiten. Ze is ook organisator van het jaarlijkse rondje Noord-Holland van Watersportvereniging De Kreupel en was betrokken bij de opvang van vluchtelingen in De Muiter.

Eric van den Heuvel van Varik (55) uit Medemblik is oprichter van Stichting Keep them Landing dat als doel heeft het in de vaart houden van landingsvaartuigen die in gebruik zijn geweest bij het Korps Mariniers. Werkte zelf vele uren aan de vaartuigen en is als bemanningslid en bestuurder bij vele evenementen aanwezig.

Joke van der Weijden-de Jong (81) uit Hauwert was vanaf 1990 tot en met 2016 vrijwilliger bij De Hoge Weide in Nibbixwoud. 26 Jaar lang verzorgde zij daar spelletjesmiddagen, ze hielp mee met het bedienen en de organisatie van de fancy fair. Vanaf 2000 tot heden is Joke vrijwilliger bij de THOMAS gemeente. Van 2004 tot heden is zij betrokken bij Hauwert in Concert.