• Net als in de Ironman Maastricht hoopt de organisatie op veel publiek.

    Ironman The Netherlands
  • Op vrijdagavond wordt het Ironmanweekend afgetrapt met de nightrun.

    Ironman The Netherlands

Maak kans op vrijkaarten voor Ironman-evenementen

WEST-FRIESLAND De komende jaren wordt in West-Friesland een multisport festival van Ironman gehouden met diverse triatlonafstanden voor jong en oud. Het eerste sportweekend is 5, 6 en 7 juli. Op vrijdag barst het sportieve weekend los met een Nightrun door het historisch centrum van Hoorn.

Gerda Holla

Op zaterdagmorgen is er een triatlonwedstrijd speciaal voor kinderen tot en met 14 jaar: Ironkids. De afstanden variëren per leeftijdscategorie van honderd tot tweehonderd meter zwemmen, twee tot twaalf kilometer fietsen en vijfhonderd tot 1850 meter lopen. Op zaterdagavond start de Ironman 4184: een wedstrijd van vierhonderd meter zwemmen, achttien kilometer fietsen en vier kilometer hardlopen. Op zondagmiddag start de Ironman 5150 waarbij 1500 meter wordt gezwommen, veertig gefietst en tien hardgelopen.

NIGHTRUN Vincent van der Stouwe, communicatiemanager bij Ironman, laat weten dat de Nightrun van vijf kilometer een onvergetelijke ervaring zal zijn waarbij iedereen kennis kan maken met de Ironman ambiance. "Deze loop staat garant voor veel plezier en een unieke sfeer. Het is dé kans om samen met familie, vrienden of je sportmaatjes bij het vallen van de zomernacht over een deel van het parcours van de Ironman te rennen. Start en finish zijn op de Roode Steen. Aansluitend is daar ook de afterparty."

IRONKIDS De Ironkids waarbij deelnemers zwemmen, fietsen en hardlopen, start in het Markerweer aan de Westerdijk nabij schouwburg Het Park. Vincent: "Doordat we veel leeftijdscategorieën hebben en voor iedere leeftijdscategorie aangepaste afstanden, kan iedereen mee doen op zijn eigen niveau. Omdat Ironman wereldwijd triatlonwedstrijden organiseert, zullen er ook kinderen uit het buitenland zijn."

SPRINT 4184 en IRONMAN 5150 Vanaf 14 jaar kun je deelnemen aan de sprintafstand. Volgens Maaike Steltenpool, projectmanager voor de Ironman vanuit stichting Westfriesland Events, is dit een prima wedstrijd voor iedereen die enigszins sportief is en nieuw is in de triatlonwereld. "Ideaal om uit te proberen als je kennis wilt maken met deze sport. Voor iedere enigszins getrainde loper of fietser is de sprintafstand goed te doen." Voor de Ironman 5150 is dit wellicht iets lastiger. Maaike: "Als je daar aan mee wil doen, moet je vanaf nu echt de schouders eronder zetten. Maar West-Friezen zijn ambitieuze harde werkers, dus een mooi streven toch? En anders kun je altijd nog je familie, vrienden, buren of collega's optrommelen om samen de triatlon te volbrengen in de estafette. Ieder neemt dan een onderdeel voor zijn rekening, dus twee vliegen in een klap. Gezelligheid en sportief samen bezig zijn."

VRIJKAARTEN Vincent stelt voor ieder onderdeel, dus voor de Nightrun, Ironkids, 4184 en 5150, twee vrijkaarten beschikbaar. Mail voor 25 mei naar: multisportwestfriesland@ironman.com met NAW-gegevens en onderdeel. De kaartjes worden middels loting verdeeld.

INSCHRIJVEN Ironman.com/multisportwestfriesland. Facebook: Ironmanned. Over twee weken in deze krant: informatie over het parcours. Over vier weken in deze krant: informatie over de voorbereidingen en de vele vrijwilligers die bij dit driedaagse weekend betrokken zijn. Over zes weken in deze krant: een portret van drie deelnemers.