Manifestatie vliegveld Lelystad

WEST-FRIESLAND Op vliegveld Lelystad wordt zaterdag 11 november een grootse manifestatie gehouden tegen plannen betreffende een laagvliegroute over onder meer Andijk en Oostwoud.

Gerda Holla

Maria Weeber, lokaal politica van Progressief West-Friesland van de gemeente Medemblik, voert actie en heeft een petitie gemaakt tegen die laagvliegroute.

Maria legt uit waarom het zo belangrijk is met veel mensen naar Lelystad te gaan: "Lelystad Airport wordt fors uitgebreid. Het plan is om meer lange banen aan te leggen, zodat het vakantieverkeer niet meer via Schiphol gaat.

Eén van de nieuwe routes gaat vanaf 2019 over Andijk, Oostwoud en Abbekerk. Deze route is op twee kilometer hoogte want ze mogen niet hoger, dat is namelijk het luchtruim van Schiphol en dat zou gevaarlijk worden.

Dat is voor de mensen die er wonen heel vervelend en als Progressief West-Friesland vinden wij dat wij moeten zorgen dat het bekend wordt bij bewoners.

MILIEU EFFECT RAPPORTAGE Er is een Milieu Effect Rapportage, MER, uitgevoerd maar dit is ten eerste slechts een advies aan de overheid. Ten tweede heeft de actiegroep Hoog-Overijssel ontdekt dat die MER niet klopt. Dat is erg verontrustend. Daar protesteren we tegen; dat je de burger voorlicht op verkeerde gronden met een verkeerde MER. Het is gevaarlijk en zorgt voor geluidsoverlast. De mensen in Oostwoud en Andijk worden hiermee overvallen. Die moeten op de hoogte gebracht worden.

Dat gebeurt tot nog toe helemaal niet. Ik hoop dat we met veel mensen naar de manifestatie toe zullen gaan.

VERZAMELEN Het vertrek is op zaterdag 11 november om 09.15 uur bij de Mc Donald's in Enkhuizen.

Weber: "Ik sta daar met een spandoek. Het is wel de bedoeling dat iedereen zelf voor eigen vervoer zorgt. We zijn van 10.00 tot 12.00 uur op het vliegveld."

Voor vragen en extra informatie kan contact opgenomen worden met Progressief West-Friesland: maria.weeber@me.com.