• De 12-jarige Meike uit Midwoud is heel sportief.

    Gerda Holla

Meike collecteert zeker op Wereld Diabetes Dag

MIDWOUD Midden in de nacht op de bank een appeltje eten met je vader. Het is voor Meike Druif (12) uit Midwoud niet ongewoon. Sinds twee en een half jaar heeft ze namelijk diabetes type 1 en moet ze dag en nacht haar bloedsuikerwaarde goed in de gaten houden.

Gerda Holla

In de zomer van 2015 kreeg Meike na een periode waarin ze vooral veel dorst had de diagnose. "Ze zeiden dat ik diabetes type 1 had. Ik vond dat wel raar. Ik wist wel een beetje wat het was, maar niet echt. De naam 'suikerziekte' vind ik ook een beetje raar. Net alsof je teveel suiker hebt gegeten maar dat is niet zo, je kunt er helemaal niets aan doen."

ANDER LEVEN Na de diagnose veranderde haar leven compleet. Minimaal zeven keer per dag moest ze haar bloedsuikerwaarde controleren middels een vingerprik en vier keer per dag insuline spuiten als ze iets ging eten. " Inmiddels heb ik een insulinepomp en een sensor, die staan in verbinding met elkaar. Dus op m'n pomp kan ik zien hoeveel suiker in m'n bloed zit. Voordat ik iets eet voer ik in m'n pomp in hoeveel koolhydraten ik ga eten. Behalve eten zijn ook inspanning en beweging van invloed op mijn suikers. Papa en mama helpen me alles in de gaten te houden. Dagelijks moet ik ter controle van de sensor ook nog twee keer m'n bloedsuikerwaarde meten door een vingerprik. Iedere drie dagen moet ik m'n pomp wisselen en iedere zes dagen m'n sensor. Als alles goed gaat, ga ik vier keer per jaar voor een grote controle naar het ziekenhuis."

SPANNEND LEVEN Leven met diabetes is ook een spannend leven, met telkens op de hoede zijn voor een laag of een hoog. "Als je te lang laag zit kan je flauw vallen maar ik voel het zelf heel goed aan, ik weet wanneer ik wat moet eten. Als je lang hoog zit krijg je dorst en word je misselijk en als je heel lang hoog zit kun je ook dood gaan. Als 's nachts m'n bloedsuiker te hoog of te laag is gaat het alarm van m'n sensor af, daar word ik wakker van. Dan weet ik dat ik of wat moet eten of m'n pomp wat harder moet zetten zodat hij meer insuline gaat spuiten. Er is bij mij nooit een dag dat ik alleen maar goed zit. Je hebt wel dagen dat het goed gáát, maar dan zit je evengoed altijd wel een keer iets te hoog of iets te laag."

TOPSPORTLEVEN Meike zit in de sportbrugklas op het Copernicus in Hoorn en fietst dagelijks twee keer twaalf kilometer. In haar vrije tijd handbalt ze bij SEW, ze is keepster bij de D2. Ze traint vier uur per week en heeft ieder weekend een wedstrijd. Hoewel het reguleren van haar diabetes al topsport is, hoopt ze ook met handbal de top te kunnen bereiken. "Ik wil heel graag nieuwe dingen leren en beter worden."

WERELD DIABETESDAG Op 14 november is het Wereld Diabetes Dag. Op het gebied van onderzoek naar diabetes type 1 zijn recent goede resultaten bereikt. Om dat werk te kunnen voortzetten blijft collecteren heel zinvol. Meike: "Ik ga zelf ook collecteren, samen met m'n moeder. Mijn liefste wens is dat m'n ziekte gewoon weg is, dat het niet meer bestaat. Ik hoop heel erg dat dat nog gebeuren gaat."