• Gerda Holla zocht een nieuwe uitdaging na het jaar waarin ze als eerste vrouw drie keer in één seizoen de marathon Stavoren - Medemblik zwom.

    Irina Hoffer

Gerda Holla zwemt de Vidösternsimmet

OOSTWOUD "Het gaat mij erom de tocht te volbrengen", zegt Gerda Holla, West-Friese zwemliefhebster, maar dan vooral van het openwater zwemmen. De vrouw die vorig jaar als eerste vrouw drie keer in één seizoen het IJsselmeer over zwom, van Stavoren naar Medemblik, zocht een nieuwe uitdaging. Ze schreef zich in voor de Vidösternsimmet, een zwemtocht van 21 kilometer in het zuiden van Zweden. 'De zwaarste tocht van Zweden'. In 2016 zwom ze voor het eerst 10 kilometer en sindsdien is ze verknocht aan het lange afstand zwemmen. Zaterdag 10 augustus gaat ze ervoor: 21 kilometer op een enorm meer in Zweden, waar het kan spoken en je net zo zeeziek kan worden als op en in het IJsselmeer. 

Verslaggeefster Irina Hoffer vroeg Gerda Holla naar het hoe en waarom van de monstertocht. Gerda vertelt uitgebreid over haar doelen en gaat daarbij ook nader in op de specifieke voorbereiding voor de zwemtocht in Zweden. 

Powervrouw Gerda Holla is één van de ongeveer honderd deelnemers aan de Vidösternsimmet. "De tocht wordt gepresenteerd als 'De zwaarste open water zwemtocht van Zweden'",vertelt Gerda met een glimlach. "Dus we gaan 't zien. Er kan natuurlijk wind staan en het schijnt nogal eens mistig te zijn." Gerda zwemt zaterdag van noord naar zuid. Bij elke kilometer ligt er een enorme gele boei in het water waar ze op navigeert. "We zwemmen min of meer langs de kant, iedere vier à vijf kilometer ga ik eruit om te eten en te drinken."

NIET ZOMAAR Van leren zwemmen naar meedoen aan zo'n zware wedstrijd gaat in fases. Als tiener leerde Gerda zichzelf borstcrawl aan. "Ik was al dik twintig toen ik lid werd van een zwemvereniging. Nadat deze werd opgeheven ben ik daarna altijd blijven zwemmen. Inmiddels ben ik alweer zo'n acht jaar lid van Triatlonvereniging Hollandia, waar ik alleen zwem."
De eerste keer dat ze een tocht van vijf kilometer zwom, was bij de Ter Rede van Hoorn. "Ik vond het echt een ontzettend eind en dacht toen dat ik nooit verder zou kunnen zwemmen dan dat." Maar nadat ze in 2016 meedeed met een 100 x 100 evenement, (100 keer 100 meter zwemmen met steeds kort rust na 100 meter), zwom ze zomaar die 100 keer vol. "Ik besefte dat ik gewoon tien kilometer had gezwommen! Een paar maanden later zwom ik de tien kilometer als afstand en sindsdien zwem ik vaker lange afstanden."
Vorig jaar werd een uniek jaar voor Gerda. Ze stak drie keer het IJsselmeer over, van Stavoren naar Medemblik. "Ik wilde aanvankelijk gewoon één keer gaan en was ontzettend blij dat dit me lukte. Toen kreeg ik een uitnodiging om mee te zwemmen met de officiële marathon Stavoren-Medemblik tijdens het NK. Dat lukte ook en dat onder enorm zware omstandigheden." Uiteindelijk ging ze nog een derde keer, omdat ze gemakkelijk een begeleidingsboot kon krijgen en haar zwemmaat ook graag wilde. Opmerkelijk genoeg ging die derde keer minder gemakkelijk, zo ervoer Gerda. 

NIEUWE UITDAGING EN VOORBEREIDING Voor een volgende uitdaging op zwemgebied kwam Gerda, 'na wat rond vragen en google-en', uit op de tocht in Zweden.
Qua training houdt Gerda als basis haar trainingskilometers van vorig jaar aan. Ze zwemt iedere maand wel een keer een afstand van acht tot tien kilometer en ze zwemt ook regelmatig langere afstanden."Vorig jaar was ik in de weken voorafgaand aan mijn eerste oversteek zo zenuwachtig. Ik had zoveel twijfel of ik het wel zou kunnen, of ik het zou halen. Dat ik het uiteindelijk drie keer ehaald heb, onder heel wisselende omstandigheden, heeft m'n zelfvertrouwen een enorme boost gegeven." Dus is ze voor de nieuwe uitdaging heel relaxed: ze wil van begin tot eind van de zwemtocht genieten. Het wedstrijdelement is voor haar totaal onbelangrijk. "Ik hoor niet bij de snelste zwemmers. Ik heb geen talent, ben niet meer de jongste en gezond ben ik ook al niet; ik slik drie keer daags m'n medicijnen omdat m'n schildklier niet of nauwelijks werkt. Het gaat mij om de uitdaging, om het doel te behalen, de tocht te volbrengen."

WETSUIT IN FRIS WATER  Gerda verwacht dat het water in Zweden een graad of 16, 17, 18 is en dat is best fris in vergelijking met het IJsselmeer op dit moment. Maar ze heeft geen probleem met koud water: "Ik zwem de tocht in wetsuit en ben wel wat gewend. Afgelopen winter zwom ik de hele winter door in badpak. Ik heb zelfs twee keer een kilometer gezwommen in water van 3 graden, dus kou is wel het laatst waar ik me druk om maak bij deze tocht."
Het is duidelijk dat Gerda het ontzettend leuk vindt om een doel voor ogen te hebben en daarvoor te gaan."Ik merk hoe goed ik me daarbij voel, zo fit en sterk.Ook mentaal is het zo'n verrijking. Ik kon me er een paar jaar terug niets bij voorstellen hoe het zou zijn om het IJsselmeer over te zwemmen. Nu heb ik dat gewoon drie keer gedaan, in ruim twee maanden tijd. Dat is heel mooi om te ervaren, dat je zoveel meer kunt dan je aanvankelijk dacht. Dat neem je ook weer mee in het dagelijks leven. Beperkingen zitten veelal in je hoofd en niet in je lijf."

ETEN VOORAF EN ONDERWEG "Twee dagen voor de wedstrijd begin ik met koolhydraten stapelen via speciale sportvoeding. Voor de start eet ik natuurlijk veel. Als ik weet wat voor eten en drinken er staat bij de voedingsposten, maak ik een plan. Want genoeg vocht en genoeg koolhydraten is enorm belangrijk om tot het eind voldoende energie te hebben."
Omdat ze gebruik maakte van een begeleidingsboot tijdens haar overtochten vorig jaar, kon ze toen ieder half uur een sportgelletje nemen. Tijdens deze tocht eet ze bij gebrek aan een begeleidingsboot dus minder vaak.Omdat het een wedstrijd is, neemt ze aan dat erop specifieke plekken langs de routebegeleidingsboten in het water zullen liggen.
"Wel teken ik van te voren dat ik zelf verantwoordelijk ben wanneer er iets gebeurt. Maar daar hou ik me eigenlijk niet mee bezig. Als ik me goed voorbereid, gewoon zwem en alert blijf, zal het wel goed komen."

VOL VERTROUWEN Gerda is dus vol vertrouwen en gaat er vanuit dat ze de Vidösternsimmet ook haalt.
Vorig jaar durfde ze dat bij de oversteken van Stavoren naar Medemblik niet te zeggen. "Maar met de ervaring van afgelopen jaar heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. En opgeven ligt niet in mijn aard, ik heb nog nooit opgegeven."
Een DNF (Did Not Finish) achter haar naam lijkt haar verschrikkelijk. "Dat is mijn eer te na, hoor. Zoiets staat tot in lengte van dagen op het wereldwijde web, dat moeten we niet hebben. Daarentegen, als ik zeeziek ben of geblesseerd,dan is het niet anders, dan kan ik er waarschijnlijk wel mee leven. Maar opgeven door kramp, kou,vermoeidheid of pijntjes zal ik zeker niet doen. Dat gaat allemaal weer over."

Meer informatie over de zwemtocht? Bekijk het filmpje!https://vidosternsimmet.com/