• Sietske: - Van het een komt het ander. Groepen komen graag bij ons, dat is echt ontzettend leuk.'

    Gerda Holla
  • De M2 light pontoonbridge, die Robin zelf in elkaar zette.

    Aangeleverd
  • Vlnr Lars, Rèzlin, Sietske en Robin voor hun Educatief WOII Centrum.

    Gerda Holla

Wat bezielt... de familie Rustenburg

OPPERDOES Sommige West-Friezen zijn net een beetje anders dan anderen. Ze hebben een speciale hobby, aparte bezigheid of bijzondere sportprestatie neergezet. Wat bezielt hen? Deze vakantie staat in deze krant elke week een interview met zo'n bijzondere West-Fries. Deze week de familie Rustenburg uit Opperdoes. Bijna twee jaar terug openden zij hun Educatief WOII Centrum in Medemblik.

Gerda Holla

Aan de Zeldenrust in Medemblik, naast de bowlingbaan, zit sinds twee jaar het Educatief W.O.II Centrum. De familie Rustenburg vertelt gepassioneerd wat hen bewogen heeft dit centrum te beginnen, hoe het nu gaat en wat hun toekomstvisie is.

Robin: "Ik heb altijd gezegd: als ik vijftig ben wil ik wat voor de samenleving betekenen, dat vind ik belangrijk." Sietske vult aan: "We zijn gezond en hebben gelukkig goed geboerd met het bedrijf in groente en fruit. En cru gezegd, anders ga je op een gegeven moment onder de grond tussen zes plankjes en dat was het dan." De passie van Robin was altijd al de Tweede Wereldoorlog en Sietske heeft dat met kinderen. "Toen kwamen we op het idee om dat te combineren in het Oorlogsmuseum. De meeste kinderen zijn namelijk erg geïnteresseerd in verhalen over de Tweede Wereldoorlog," vertelt Sietske. De familie Rustenburg bestaat uit vader Robin (50), moeder Sietske (47), Lars (24), Rèzlin (22), Sil (21) en Heidi (19). Sil en Heidi zijn niet bij het interview aanwezig maar zijn wel actief binnen het centrum. Net als de vriend van Rèzlin, Dennis Kiekebos (24). Sietske lacht: "Hij is ook besmet geraakt."

GESCHIEDENIS Robin: "We zijn 17 jaar terug begonnen met het restaureren van een legervoertuig. Daar gingen we mee op vakantie en naar oldtimermeetings. Maar dat is toch vrij passief, ik wilde wat actiefs doen. Een jaar of vijf geleden heb ik dat gevonden. Ik heb een 'M2 Light Pontoonbridge' helemaal zelf in elkaar gezet. Daar werden in de oorlog bruggen en vlotten mee gemaakt om de opgeblazen bruggen te vervangen. Wij zijn nu de enige in de wereld die zo'n pontoon werkend hebben." Van het één kwam het ander en inmiddels heeft de familie een centrum met meerdere voertuigen en een nagebouwd dorpje in jaren '40 stijl. Rèzlin: "In het dorp kun je het dagelijks leven zien ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Scholen kunnen een lesprogramma doen, daarin staan de West-Friese oorlogsverhalen centraal. Dus als hier een schoolklas uit Andijk komt, laten we de oorlogsverhalen uit Andijk zoveel mogelijk terugkomen in het lesprogramma. Zo gaat het voor de kinderen leven in plaats van dat de Tweede Wereldoorlog alleen een geschiedenisverhaaltje blijft." Lars vult aan: "Voor het reguliere bezoek op de zaterdag hebben we een actieve speurtocht voor alle leeftijden opgezet. We horen regelmatig dat het wat weg heeft van een 'escape room'." "Het museum is dus niet echt militaristisch maar meer civiel. Onze doelstelling is juist dat het heel erg om de beleving gaat. Dus het inleven, praten en actief dingen ontdekken in plaats van op een scherm kijken of tikken," legt Rèzlin uit. Ze vervolgt: "We zien vaak dat de kinderen echt helemaal los komen en beginnen te spelen. We hadden laatst een groep kinderen die daags ervoor bij NEMO waren geweest. Maar hier vonden ze het véél leuker zeiden ze. Dat zijn de mooie complimenten natuurlijk."

EVENEMENTEN De vele voertuigen en militaire spullen die de familie in de loop der jaren heeft weten te bemachtigen heeft er ook voor gezorgd dat ze nu regelmatig voor reenactment evenementen worden gevraagd. Zo'n dertig leden in leeftijd van 15 tot 35 jaar -de leeftijd die de soldaten destijds ook hadden- die betrokken zijn bij het centrum, hebben zich aangesloten bij een reenactment vereniging. Lars: "We willen een verhaal vertellen en beelden dat uit. Met de echte voertuigen, uniformen en materialen. Liefst tot de tandenborstel aan toe. De jeugd kan met elkaar, met respect voor het verleden, oorlogssituaties herbeleven en het publiek kan het aanschouwen. Het is vooral een eerbetoon aan de helden van toen die voor onze vrijheid gezorgd hebben." Voor de toekomst is er het plan om het centrum, het dorp en de pontoongroep met elkaar te gaan verbinden.

INFO Het museum bezoeken kan elke zaterdag tussen 13.00 en 17.00. Meer informatie op www.educatiefwo2centrum.nl.