• ELSKE DE WEIJER

Met drones de school door

GROOTEBROEK Rubin Geerling (12) uit Hoogkarspel is eerstejaars leerling op het havo/vwo van het Martinuscollege in Grootebroek. Hij heeft één grote passie: drones. Tijdens de afsluitende les robotica op school komen onderwijs en passie samen. Rubin verzorgt namelijk vandaag, dinsdag 10 juli, voor medeleerlingen uit zijn roboticaklas een workshop 'drone bouwen', met als afsluiting een wedstrijd 'drone vliegen' in de aula van de school.

Wie met Rubin praat, merkt direct zijn enthousiasme en hoeveelheid kennis over drones op. Hij vertelt: "Al op de basisschool was ik bezig met techniek en drones. Ik merkte dat andere kinderen het ook erg interessant vonden en dat er nogal eens wat drones kwijtraken omdat mensen er niet goed mee kunnen vliegen of de regels niet goed kennen. Zo is ook het idee ontstaan om een eigen bedrijf te starten".

Eind 2017 heeft Rubin, tijdens een open dag van de Kamer van Koophandel speciaal voor kinderen, een pitch gewonnen en zijn bedrijf 'Dronelaps' opgericht. Hij runt dit, in verband met zijn leeftijd, samen met zijn vader. "We geven onder andere workshops drone bouwen en we leren belangstellenden vliegen met drones", aldus de ondernemende Rubin. En hoewel het runnen van een eigen bedrijf geweldig is, vindt Rubin zelf met een drone vliegen, bij voorkeur racen, nog steeds het allerleukst. "Een race-drone bestuur je door een speciale bril op te zetten. Je ziet dan de beelden die jouw drone maakt en kunt dan met hoge snelheid door een parcours racen."

BOUWPAKKET Tijdens de afsluiting van de lessen robotica geeft Rubin samen met zijn vader een workshop. Zo'n 24 leerlingen gaan aan de slag met een bouwpakket om daarna met elkaar de strijd aan te gaan in een vliegwedstrijd in de aula.

Ruben nodigt bovendien iedereen die daar interesse in heeft, uit voor een try-out, proefvliegen dus. "Ik wil kijken of alles werkt en aan de hand van de reacties weer dingen verbeteren. Wil je eens ervaren wat drone vliegen is en mij helpen met feedback, dan ben je welkom op mijn try-out", roept hij op. "Hieraan zijn voor jou geen kosten verbonden. Geschikt voor jongeren vanaf 11 jaar. Voor jongeren tot 16 jaar vragen wij toestemming van de ouders. Kijk op je aansprakelijkheidsverzekering of drone vliegen gedekt is." De try-out is zaterdag 14 juli in verschillende blokken van 14.00 tot 17.00 uur in sporthal De Flint aan het Princenhof 6. Aanmelden kan via www.dronelaps.nl.