• Scholieren in Cinema Oostereiland tijdens de film en discussieavond over 'homo's'.

    sg Tabor

Minder schelden, meer bewustzijn met film

HOORN Minder schelden met het woord 'homo' en beter bewustzijn waar je het over hebt als je praat over homo's en homoseksualiteit. Dat was het doel van een speciale scholierenavond afgelopen week in Cinema Oostereiland. Een initiatief van antidiscriminatie organisatie Artikel 1, wethouder Nel Douw van gemeente Hoorn en het jongerenwerk van Taborschool d'Ampte. Film en debat stonden op de planning. "Een fel debat werd het niet, maar het gonsde nog lang na." 

Taborcollege school d'Ampte maakte het volgende verslag over het project: 

"Filmavond over homoacceptatie creëert bewustzijn onder jongeren


In Cinema Oostereiland vond afgelopen week een film- en debatavond plaatst met als doel homoacceptatie onder jongeren te bevorderen. Dit bijzondere evenement was een initiatief van wethouder Nel Douw en werd georganiseerd door de gemeente Hoorn en Artikel 1. De avond was drukbezocht. Veel jongeren - onder meer bekend vanuit het jongerenwerk en leerlingen van Tabor College locatie d'Ampte - waren naar Cinema Oostereiland gekomen om samen met de gemeente te praten over seksuele diversiteit, een onderwerp dat onder veel jongeren nog steeds een taboe is. Het doel: het creëren van bewustzijn, homoacceptie vergroten en schelden met het woord 'homo' terugdringen.

De avond in Cinema Oostereiland begon met de vertoning van 'De Beslissing', een film van filmmaker Wahid Sanouji. Hij probeert door middel van films bruggen te bouwen tussen mensen ongeacht afkomst of cultuur. Zijn korte film 'De Beslissing' gaat over homoseksualiteit. Hoewel er Nederlands-Marokkaanse acteurs in spelen is de film niet alleen gemaakt voor mensen met een bepaalde achtergrond of cultuur.

Het debat na afloop van de filmvertoning werd geleid door Wahid zelf. Jongerenwerker Jarrol Lashley kijkt terug op een geslaagde avond. "Het was mooi dat zoveel jongeren de moeite hadden genomen om te komen en ze te laten nadenken over een onderwerp dat ze meestal ontwijken. Een fel debat werd het niet, maar het gonsde nog lang na. Gemeente en jongerenwerk slaagden er zichtbaar in om bewustzijn te creëren bij een anders heel moeilijk te bereiken doelgroep."