• Minister Van Nieuwenhuizen op bezoek in verkeerstoren Schiphol (archieffoto ministerie)

    Robin Utrecht

Minister komt in Hoorn 'Vertrouwen terugwinnen'

HOORN Minister Cora van Nieuwenhuizen kwam deze week naar Hoorn voor een werkbezoek. Ze wilde in een gesprek met West-Friese bestuurders en burgers de veranderingen toelichten op de vluchtroutes die in de toekomst vanuit vliegveld Lelystad over West-Friesland gedirigeerd worden. Na het gesprek met de minister waren vooral de vooraf ongeruste burgers en bestuurders min of meer gerustgesteld.

Co Schipper

West-Friesland werd vorig jaar opgeschrikt door nieuwe vliegroutes die ontstonden na de opwaardering van vliegveld Lelystad. Schiphol is vol, maar het is een belangrijke overstapplaats, omdat er vanaf Schiphol veel bestemmingen zijn. Het vliegveld bij Lelystad moet Schiphol meer ruimte geven. "De grootse ergernis van de West-Friese gemeenten was de slechte communicatie. Of beter gezegd: Er is hierover totaal geen communicatie geweest." Zo spraken de West-Friese bestuurders. Zij moesten uit de pers vernemen dat de vliegroutes vanaf Lelystad via Enkhuizen richting Medemblik en Schagen gaan lopen en dat dit laagvliegroutes zouden zijn. De gemeenten stuurden een brief dat ze onaangenaam waren verrast door de nieuwe vliegroutes boven West-Friesland als Lelystad Airport gaat uitbreiden. Geen van de gemeenten was hierover geïnformeerd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

VERTROUWEN Minister van Nieuwenhuizen: "De belangrijkste reden om hier te komen is om het vertrouwen terug te winnen met openheid. In de milieueffectrapportage (mer) zijn fouten gemaakt en het vervelende is dat deze fouten er door een burger uit zijn gehaald. Dat heeft het vertrouwen in het rapport geschaad. Ik ben begonnen met het herstellen van de fouten en heb besloten om meer tijd te nemen voor het totale proces. We hebben de opening van vliegveld Lelystad inmiddels een jaar opgeschoven naar 2020, zodat er meer tijd is om problemen op te lossen en de mensen zo ruim de tijd hebben voor inzage in de plannen. Door overleg is het plan beter geworden. We hebben nieuwe optimalisaties aangebracht. Zo wordt er 900 meter hoger gevlogen en de vliegroutes zijn verlegd. Op deze manier hoop ik het vertrouwen van de regio weer terug te winnen."

OPLUCHTING Na het overleg waren de verschillende partijen vooral opgelucht. Peter Groenland was als lid van de Dorpsraad van Hoogwoud door de gemeente Opmeer uitgenodigd, omdat de nieuwe vliegroutes over Hoogwoud gingen. "We hebben gevraagd of de vliegroute aangepast kon worden. Dat kon en daarom ben ik heel tevreden. Er komen nu minder vluchten over West-Friesland met vliegtuigen die hoger vliegen. De route boven Enkhuizen en Hoogwoud wordt nu alleen gebruikt als er bij Den Helder of Den Oever militaire oefeningen worden gehouden."

Maria Weeber, raadslid van de gemeente Medemblik en coördinator tegen laagvliegroutes in West-Friesland sprak ook haar tevredenheid uit na afloop van het gesprek met de minister.