• Orion lezing: meten in het heelal met satellieten.

    Orion

Moderne geodesie bij Volkssterrenwacht

BOVENKARSPEL Volkssterrenwacht Orion houdt woensdag 31 oktober een lezing over moderne geodesie, de wetenschap van het meten van de aarde, maar dan met behulp van satellieten. Voor de lezing komt Pem Kalshoven naar de thuishaven van Orion in het Streekbospaviljoen aan de Veilingweg in het Streekbos. 

Orion meldt het volgende over de lezing en aanmelding vooraf: 

Op Woensdag 31 oktober 2018 geeft Pem Kalshoven bij Volkssterrenwacht Orion de lezing: De vorm van  de aarde: geodesie met behulp van satellieten.

Samenvatting:

Geodesie is de wetenschap die zich bezighoudt met de vorm en afmetingen van de aarde, het zwaartekrachtveld, de rotatie van de aarde, platentektoniek e.d. Vroeger dachten de meeste mensen dat de aarde plat was (sommigen denken dat nog steeds!), maar al in de Griekse oudheid groeide het besef dat de aarde een bol moest zijn. Later toonde Isaac Newton aan dat dit beeld niet helemaal klopte: de aarde was afgeplat aan de polen. Het zwaartekrachtveld van de aarde kan tegenwoordig zeer nauwkeurig worden gemeten; de vorm van de aarde die daaruit volgt (de geoïde) lijkt meer op een peer, vol met deuken en butsen. Deze lezing onderstreept de belangrijke rol van satellieten in de moderne geodesie, o.a. bij het afsmelten van de ijskappen van Groenland en West-Antarctica en de gevolgen voor de zeespiegelstijging. De afbeelding van de geoïde, met sterk overdreven hoogteverschillen, is van GFZ Potsdam 2005.

Lokatie van de lezing: Veilingweg 21B in Bovenkarspel.

Aanvang van deze lezing: 19.30 uur ( de zaal is open vanaf  19.00 uur).

Om deze lezing bij te wonen kan er aangemeld worden via of telefonisch via 06-48850445 .

Toegangsprijs voor leden € 3,-  p.p. en niet leden € 6,--. p.p ( dit is incl. een kopje koffie in de pauze).