• Koe Bolleholster Adele, van Marcel van Eijk, komt als mogelijke winnaar naar Landbouwshow Opmeer.

    Theo Annes/Landbouwshow

Mogelijke kampioenen voor de Landbouwshow

TWISK Bij de Landbouwshow Opmeer, één van de grootste landbouw evenementen van het land, denken veel mensen toch vooral aan paarden, spektakel met aanspanningen en dit jaar ook roofvogels en reptielen in de aandachtsbalken. Voor menig veehouder is evenwel de keuring van koeien het hoogtepunt van de show.

Vanaf de Landbouwshow wordt er hard gewerkt aan de kwaliteit in de deelnemerslijsten van de veekeuringen. Elk jaar worden mogelijke kampioenen van Opmeer gezocht voor deelname, al was het maar om de naam en reputatie van de keuring in Opmeer op hoog niveau te houden.

Eén van de potentiëlen winnaars bij de melkkoeien is Bolleholster Adele, van Marcel van der Eijk uit Twisk. En vanuit Grosthuizen komt Jacob Wijnker met Future Dream Rosie. Beide melkkoeien worden tot de beste gerekend wat de West-Friese regio te bieden heeft. En met reden.

Marcel van der Eijk komt met de vaars (koe die één keer heeft gekalfd) Bolleholster Adele, een Europees kampioen. De koe werd de beste in haar rubriek tijdens het EK in Libramont (België) en ze werd zesde in de algemene rangschikking van het kampioenschap. Tijden de NRM dit jaar in Zwolle won de vaars de categorie 1c en werd 6e in de eindrangschikking van het kampioenschap.

De parel zwarte Adele is één van 5 koeien en 10 kalveren die Marcel van Eijk op maandag 5 september meeneemt naar Opmeer. Het bedrijf doet al 30 jaar mee in Opmeer en won meerdere keren het algemeen kampioenschap.

Jacob Wijnker uit Grosthuizen komt met vijf koeien naar Opmeer, waaronder kampioen Future Dream Rosie. De koe was tijdens de NRM de winnaar van het reserve kampioenschap bij de oudere koeien roodbont. "Een koe met een strakke bovenlijn, een strak aangehecht uier en beste benen", volgens Wijnker. Het bedrijf deed al meer dan 25 keer mee in Opmeer en won meermalen de titel.

Volgens inzenders Wijnker en Van der Eijk is een kampioenschap Opmeer 2019 bepaald geen uitgemaakte zaak: ook in een veekeuring speelt er zoiets mee als 'de vorm van de dag'.