• De recordpoging Grootste Smoothie ter wereld van twee jaar geleden; nu is er officieel erkenning.

    Archief WFW / Theo Annes

Na twee jaar Guinness Book certificaat voor Smoothie Nibbik

NIBBIXWOUD Stichting Jaarmarkt NIbbixwoud heeft na twee jaar het officiële certificaat ontvangen van het Guiness Book of Records, waarmee de officiële erkenning van de Grootste Smoothie ter Wereld dan ook eindelijk rond is. Het certificaat is deze week door burgemeester Frank Streng overhandigd aan het Jaarmarkt bestuur. "Een mooi moment zo vlak voor de jubileum Jaarmarkt Nibbixwoud, aanstaande zondag", zegt Amanda Vriend, secretaris van het Jaarmarkt bestuur. 

Jaarmarkt Nibbixwoud viert zondag 7 juli de 10e Jaarmarkt en heeft bij gelegenheid op de kraam van de Jaarmarkt zelf een mooi plekje ingeruimd om het certificaat van erkenning van de wereldrecord Grootste Smoothie aan het publiek te tonen. De recordpoging was alweer twee jaar geleden. 

"Maanden werk gingen er aan die recordpoging vooraf", herinnert Amanda Vriend zich nog. De poging werd met groot succes gerealiseerd: 4030 liter smoothie, vers én smakelijk zoals het hoort, kon worden uitgeserveerd. "We hadden nog veel meer kunnen maken eigenlijk, want ja, als je een keer bezig bent kun je zo door." Belangrijker was dat alles volledig gecontroleerd en officieel verantwoord kon worden doorgegeven aan het bureau van het Guiness Book of Records. "We dachten dat we het echt helemaal volledig hadden gedocumenteerd, maar dat werd een ander verhaal." 

Al met al is afgelopen twee jaren alle documentatie wel zeven keer opgestuurd geweest. "Elke keer was er wel iets. En we hebben er zelfs een officiële vertaling bij moeten leveren, want blijkbaar was ons Engels niet goed genoeg. Er is nog een diploma voor aangevraagd ook." Uiteindelijk kwam enkele maanden geleden het bericht dat de officiële goedkeuring van het record eraan kwam. Met de gemeente is daarbij een officiële overhandiging afgesproken die uiteindelijk net mooi uitkwam zo vlak voor de jubileum Jaarmarkt van zondag. 

De Karavaan op de markt De Jaarmarkt van zondag 7 juli staat daarbij vooral in het teken van het jubileum. Deel daarvan zijn optredens van het straattheater van De Karavaan. Amanda Vriend: "Zij waren destijds als reizend straattheater in Noord-Holland heel populair en wij waren heel blij met hun komst, want ze zetten daarmee onze Jaarmarkt wel in één keer goed op de kaart." 
Naast het Karavaan theater is er ook van allerlei zaken te beleven. Met 115 kramen op de markt ('Heel gevarieerd, want met branchebescherming opgezet") en tal van activiteiten, waarbij de het spektakel van de brandweer zeker de nodige aandacht verdient, meldt Vriend. En de weersverwachtingen zijn prima: "Echt marktweer! We krijgen nog steeds heel veel telefoontjes van bedrijven die graag op de markt willen, maar we zitten echt al helemaal vol." 

Grootste Smoothie De Grootste Smoothie ter wereld van twee jaar geleden op de Jaarmarkt Nibbixwoud vergde maanden van voorbereiding. Zowel vanwege de officiële wereldrecordpoging als voor de praktische uitvoering ervan. De ingrediënten: 180 liter jus d'oranges, 900 kg aardbeien, 600 kilo bananen, 35 kilo honing, 180 liter schaafijs, 2.500 liter yoghurt en 70 kg suiker.  En het leverde dus zo'n 4030 liter smoothie op. 
De organisatoren kregen veel complimenten en aandacht direct na het bereiken van het wereldrecord. Daarna werd het stil en bleven ook internationaal de vragen om informatie uit, om bijvoorbeeld het Nibbiker record te breken. 
Vriend: "We gaan als aardbeitelers zelf volgend jaar nog naar het Strawberry Festival in Florida in de USA, Ook om te zien of ze daar nog een nieuwe wereldrecordpoging of zoiets doen."