• Een foto van Jan de Beurs wordt geplaatst in de nieuwe huiskamer. V.l.n.r. Brenda Krijt, Angele van der Horst, Emmy Overman, Lou de Beurs, Annie de Beurs en Christa Nijholt

    Theo Annes

Nalatenschap voor de bieb in Opmeer

OPMEER Jan de Beurs, zijn leven lang wonend in de gemeente Opmeer en jarenlang vaste bezoeker van de bibliotheek aldaar, heeft na zijn dood een mooi bedrag nagelaten aan de Omring, het hertenkamp in Hoogwoud maar ook aan deze bibliotheek. De bibliotheek in Opmeer heeft daardoor sinds kort een heuse huiskamer, met huiselijk comfort, samen met een leerzaam digilab, geschikt voor jong en oud. Om Jan de Beurs te danken voor zijn nalatenschap is er een lunch georganiseerd in de nieuwe woonkamer van de bibliotheek. Voor deze lunch was de familie de Beurs-Buisman uitgenodigd, het team van de bibliotheek Opmeer en een vertegenwoordiger van de gemeente. Als officieel moment is gekozen voor het plaatsen van een foto van Jan de Beurs op de schouw in de woonkamer.

Co Schipper

TESTAMENT Jan de Beurs kwam iedere week naar de bibliotheek in Opmeer. Daar leende hij zijn streek- en familieromans, waar hij een voorkeur voor had. "Hij las ook wel literatuur, maar zijn voorkeur ging uit naar waargebeurde verhalen of familieverhalen waar hij zich goed in kon verplaatsen." Vertelt zijn schoonzus Annie de Beurs. "Van reizen hield hij niet, dat deed hij liever in een boek." Toen Jan de Beurs aan het eind van zijn leven ziek werd, bleek er tot verbazing van de familie een testament te zijn. "Het geld ging niet alleen naar de familie en dat is goed." Aldus broer Lou. "Op onze leeftijd zitten we niet meer zo om het geld verlegen dus is het mooi dat hij andere doelen steunt."

ONTMOETINGSPLEK De West-Friese bibliotheken zijn er niet meer alleen om boeken uit te lenen. Chantal Trigallez, directeur bestuurder van de Westfriese bibliotheken vertelt dat naast de klassieke uitleen, de bibliotheek een andere sociale rol krijgt. "Het moet een laagdrempelige ontmoetingsplek worden, waar bij voorkeur jong en oud elkaar ontmoeten. We willen hier activiteiten ontplooien waar mensen aan mee kunnen doen."

DIGILAB Het nieuwe digilab is onder andere ingericht met robots en een virtual reality bril. Het is de bedoeling dat jonge kinderen hier spelenderwijs leren omgaan met nieuwe technologie, maar het is ook een plek voor ouderen die nog geen ervaring hebben met de nieuwe technologie. Sebastian van der Linden, coördinator 21e eeuwse vaardigheden en Jaap van Dijk, vrijwilliger digitale vaardigheden in de bibliotheek vinden dat mensen hun leven lang moeten kunnen leren. "Vroeger deed ieder apparaat zijn ding," vertelt van der Linden. "Maar tegenwoordig willen mensen een apparaat vertellen wat hij moet doen. Daar kunnen mensen hier ervaring mee opdoen." In het digilab kun je leren programmeren of het ervaren. Je vindt er een mini robot die kleurcodes leest, een 3D printer, waar je voor een klein bedrag je eigen ontwerp kunt printen en er is een chip die gestuurd kan tekenen en schrijven. Er liggen bijzondere uitdagingen te wachten in het digilab. Jong en oud kan zich hier verwonderen over de technieken van deze eeuw.