• Kinderen spelen nu al graag tussen de bomen waar straks de natuurspeeltuin komt.

    Gerda Holla

Natuurspeeltuin in de maak

SCHELLINKHOUT Aan de rand van Schellinkhout, tussen het dorp en de dijk en naast de voetbalvelden, wordt nog vóór de zomervakantie een natuurspeeltuin gerealiseerd. Jonas van de Bovenkamp (12): "Ik vind het superleuk dat-ie er komt. Nu moeten we helemaal naar Blokker maar straks hebben we er éen dicht bij huis."

Gerda Holla

ONTWERP Kinderen uit het dorp hebben tijdens een ontwerpavond hun ideeën opgeschreven. Deze zijn uitgewerkt tot een voorlopig plan dat gedeeld werd met alle bewoners. Hieruit kwam een definitief plan en dat wordt binnenkort uitgevoerd door de firma de Twee Heren. Het plan komt voort uit het project 'Vitale dorpen' van de gemeente Drechterland. Annemieke Meyer en Vivian van der Zwaag, beide ouders van jonge kinderen, zijn de initiatiefnemers van de natuurspeeltuin. Vivian: "Er was nog niet zoveel voor de kinderen hier in het dorp. Daarom dachten wij, dit is wel iets heel moois om hier te gaan ontwikkelen. Straks staat hier een speeltuin die echt van de kinderen zelf is." Het heeft zo'n anderhalf jaar geduurd voordat de eerste echte stappen konden worden genomen. Annemieke: "Er zijn vorige week een paar bomen gekapt om wat ruimte te maken. Veel bomen blijven ook staan omdat daar tussen gespeeld kan worden. Er komt een kabelbaan tussen de bomen, best een hoge, dat was de grootste wens van de kinderen. Verder komt er een waterpomp. Ook de sloot naast de bomen wordt bij de speeltuin betrokken, daar komt een speciale hobbelbrug overheen. In een deel van de speeltuin kunnen hutten worden gemaakt." Een ander deel is straks bestemd voor de allerkleinsten. "Daar komt een hek omheen, zodat de kinderen niet naar het water kunnen."

CREATIVITEIT Barry Bimmerman van de Twee Heren laat weten dat het terrein, bestaande uit bomen, water en een heuvel, uitermate geschikt is en legt uit dat het vooral om creativiteit gaat. "Het wordt een speeltuin waarin je veel kunt klimmen en klauteren. Er komt een klimparcours met allerlei gradaties. Want het is de bedoeling dat het een uitdaging is, dat je niet direct alles al kunt. " Volgens Bimmerman krijg je zo de kinderen echt in beweging. "Er is veel meer speelaanleiding dan wanneer je kant en klare speelhuisjes maakt. Kinderen kunnen zelf hun eigen fantasie en creativiteit gebruiken om er mee te spelen." Veel speelonderdelen kunnen op meerdere manier gebruikt worden. "Een zitmuur bijvoorbeeld, daar lopen kleine kinderen overheen omdat-ie golvend is, oudere kinderen gaan er op zitten. Zo doen we dat eigenlijk op het hele terrein. We maken ook geen duikelrek, maar een klimparcours met touwen waar kinderen ook weer koppeltje kunnen duiken."

HULP De gemeente Drechterland heeft een aanzienlijk bedrag beschikbaar gesteld en faciliteert het project. Daarnaast is nog meer hulp nodig. Annemieke: "Niet alleen in geld, maar ook in materiaal en arbeid. Dit is een project van en voor dorpsbewoners."