• Een voorbeeld van het afval dat Anne in de wegbermen vindt.

    Anne de Bruin

'Neem verantwoordelijkheid voor je eigen afval'

DE WEERE Anne de Bruin-v.d. Graaf uit De Weere trekt aan bel over het zwerfvuil in de wegbermen. Ze is een Stille Raper en stoort zich aan het feit dat veel mensen maar achteloos hun afval vanaf de fiets of auto in het openbaar groen dumpen. Afval dat vervolgens door de maaimachines in kleine stukjes wordt gemaaid. Anne spoort haar medeburgers aan om een gebruikte plastic broodzak als mobiel afvalzakje te gebruiken.

"Het gras langs de bermen staat hoog. Een mooi gezicht al die verschillende grassen. De aannemers, die de doorgaande binnenwegen wegen onderhouden in opdracht van het Hoogheemraadschap maaien alleen de eerste meter langs de weg. Zo kunnen de beestjes en wij langer genieten van al dat moois. Alleen, voor mij , als Stille Raper (vrijwilliger die tijdens het wandelen, fietsen en/of varen zwerfvuil meenemen, om op die manier de natuur schoon te houden, red.) is het een ramp, dat maaien. Want tussen dat hoge gras wemelt het van het zwerfvuil en dat wordt lekker ook in kleine stukjes gemaaid."

Anne wil dat zwerfvuil weg hebben en door dat maaien is zij veel langer bezig om die troep op te ruimen. "Ook voor de dieren kan zo'n fijngemalen blikje narigheid opleveren. Wist u dat jaarlijks wel 3000 koeien doodgaan aan een maagbloeding, omdat ze een verstopt stukje blik via het hooi of kuilgras in hun maag gekregen hebben? En wat dacht u van al de vissen en vogels die plastic in hun maag krijgen?"
OPLOSSING Maar Anne wil niet alleen maar klagen. "Ik sta op het standpunt dat zomaar klagen niet helpt. Ik probeer te denken in kleine oplossingen. Ons gekochte brood zit vaak in een plastic zak, die we braaf, als het goed is, in de oranje container gooien. Zelf neem ik zo'n zak altijd mee als ik deur uitga: in mijn tas, rugzak of jaszak. Daar doe ik mijn 'afval' in, om het dan thuis in de goede container te gooien. Ook hebben wij altijd in onze auto zo'n zakje liggen. En kleine moeite en groot genoegen: Je neemt verantwoordelijkheid voor jouw eigen 'afval' en hergebruikt een plastic zak."