• De honderd leden van het NHOO brengen samen met een projectkoor twee grootse jubileumconcerten in Het Park.

    Marcel Steur

NHOO viert jubileum in Park

HOORN Het Noord-Hollands Ouderen Orkest (NHOO) bestaat dit jaar veertig jaar. Een jubileum wat gevierd wordt met ruim tweehonderd mensen die gaan optreden in Schouwburg Het Park. Twee optredens sterk. Het eerste is inmiddels achter de rug en een tweede optreden staat op de agenda voor zondag 22 april. 

Joyce Mul

Of het nou een trompet, klarinet, dwarsfluit of hobo is, iedereen vanaf vijftig jaar die een instrument bespeelt kan lid worden bij het NHOO. Van Amsterdam tot Den Helder. De leden komen uit meer dan vijftig plaatsen uit Noord-Holland en zo'n zestig à zeventig procent komt uit West-Friesland. Elke maandag wordt er dan ook gerepeteerd in Het Trefpunt te Wognum. "Dat de leden met elkaar meerijden, laat wel zien hoe groot de saamhorigheid is", aldus Meindert Boon, penningmeester van de muziekvereniging.

WAARDEVOLLE INVULLING Het NHOO bestaat uit oudere mensen die het leuk vinden om samen muziek te maken. "We hebben ook oud-directeuren van muziekscholen bij ons spelen", vertelt Boon. "Sommige leden zijn beroepsmuzikant, maar voor de meeste mensen is het hobbymatig." Zo ook voor Marie de Jong-Lub uit Enkhuizen. Ze is met haar 90 jaar het oudste lid. "Ik vind het een waardevolle invulling bij het ouder worden", spreekt ze. "Het is allemaal heel sociaal, als er iemand ziek is wordt er een kaart gestuurd en als er iemand jarig is dan wordt er een nummer gespeeld." Marie speelt alt-saxofoon, een instrument dat ze leerde kennen door haar man die 70 jaar lid was bij het Koninklijk Stedelijk Muziekkorps Enkhuizen. Inmiddels is haar man overleden, maar haar dochter vergezelt haar nu bij het NHOO. SUCCESVOL Op 4 juli 1978 werd het Noord-Hollands Orkest voor Ouderen ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel. 37 Enthousiaste ouderen kwamen in het lokaal van de Hoornse Harmonie aan de Achterstraat in Hoorn bij elkaar om onder leiding van Barend Koolhaas verdere invulling te geven aan hun gezamenlijke hobby. Een kleine jaar later werd het eerste concert gegeven en de jaren daarna werd niet alleen het orkest groter, ook werden de concerten steeds succesvoller. Het orkest geeft optredens op verschillende plaatsen in de provincie: denk aan de jaarlijkse voorjaarsconcerten in Schouwburg Het Park, ze brengen al 27 jaar een concert bij de viering van Alkmaar's Ontzet, de nieuwjaarsconcerten in Schagen en in de Hoornse Oosterkerk, en ga zo nog maar even door. PROJECTKOOR Voor het jubileumjaar wordt er extra uitgepakt. "Vorig jaar zijn er oproepen geplaatst aan zangers en zangeressen om zich aan te melden voor een projectkoor", vertelt voorzitter Enno Bijlstra. "Dit heeft geresulteerd tot een koor van 110 leden. Weer iets meer dan vijf jaar geleden, maar meer dan dit gaat ook niet passen. Het orkest en het projectkoor repeteren op donderdag 12 april tijdens de generale repetities voor het eerst samen. Op zondag 15 en 22 april is het zover: twee grootse jubileumconcerten in Schouwburg Het Park. Gezamenlijk brengen ze acht nummers ten gehore." Het programma bevat een grote afwisseling van muziek. "Het gaat van licht-klassiek naar swing", voegt Boon toe. Op het programma staat een mars, het bekende zigeunerkoor, het indrukwekkende 'Dry your tears, Africa', maar ook 'The Lady is a Tramp' en een potpourri met Nederlandstalige liedjes komt voorbij.

Meer info en kaarten: www.nhoo.nl.