• Johannes Marius ten Kate

Nieuwe kunst van Ten Kate in binnenmuseum

ENKHUIZEN Tijdens de winterbijeenkomst van de Vereniging Vrienden van het museum presenteerde het Zuiderzeemuseum zijn nieuwste aanwinst; het schilderij 'Een bezoek aan het Louvre, Parijs' van Johannes Marius ten Kate (1859-1896).

Het schilderij is in 1881 gemaakt en was niet eerder in het publieke domein te zien. De aankoop van dit topstuk is mede mogelijk gemaakt door de steun van de Vereniging Vrienden van het Zuiderzeemuseum en het Van Heemstra Meybaum Fonds. Het werk is sinds 8 december te zien in de vaste tentoonstelling 'Reis rondom de Zuiderzee' in het binnenmuseum.
Het schilderij is vervaardigd met olieverf op paneel met een afmeting van 75 x 50 cm. Het laat zien hoe er eind 19e eeuw al spelenderwijs naar de klederdracht werd gekeken. De twee jonge vrouwen in Volendamse klederdracht staand naast het topstuk 'De Venus van Milo' uit de Louvre collectie geven het geheel een geestige tegenstelling. Het beeld staat symbool voor eeuwige schoonheid. Wellicht gaat het hier om een vergelijking tussen Eeuwige schoonheid en Hollandse schoonheid uit Volendam. Dit dorp was rond 1880 in opkomst bij kunstenaars, die waren getipt door de Franse schrijver Henri Havard.

In de collectie van het Zuiderzeemuseum bevinden ook andere schilderijen van Ten Kate, zoals 'Haven te Volendam' (1895) en 'Hooioogst op Marken'.