• Schrijver Bert Kaag uit Blokker bekijkt op zijn werkkamer een exemplaar van zijn tweede roman 'Schaduwzus'.

    Theo Annes

Nieuwe roman van Bert Kaag

Kaag vertaalt eigen beleving naar romans

Co Schipper

BLOKKER Schrijven als passie, maar ook met de ambitie om landelijke bekendheid te genereren. Dit tekent auteur Bert Kaag als mens, maar vooral ook als ervaren schrijver in verschillende disciplines. Via theaterstukken als cabaret en eenakters naar poëzie om uiteindelijk romans te gaan schrijven. Verhalen die als gebeurtenissen uit zijn eigen leven, uitvergroot aan het papier worden toevertrouwd.

Bert Kaag, 63 jaar oud en woonachtig in Blokker, is een van de weinige West-Friese romanschrijvers. Hij is van oorsprong docent Nederlands en geschiedenis, maar tegenwoordig ondersteunt hij als docent taalzwakke kinderen. Hij is bezig om als auteur een zeker oeuvre op te bouwen met de ambitie om landelijke bekendheid te genereren. Hij wist met zijn kwaliteiten zijn uitgever te overtuigen en in 2014 verschijnt de eerste roman van zijn hand met de titel 'Zwijgen' en deze week komt zijn tweede roman 'Schaduwzus' uit. De uitgever viel voor zijn beeldende manier van schrijven, verpakt in prachtige zinnen. Toch blijft Kaag kritisch op zichzelf. Hij zoekt zelf naar adviezen die van hem een betere schrijver kunnen maken en probeert die adviezen in te passen in zijn stijl van schrijven. Hij hoopt dat hij zo meer beeldend en spannender is gaan schrijven en dat dit een positief effect heeft op zijn volgende werken.

TRAUMA Bert Kaag vertaalt zijn eigen levenservaringen naar een verhaal. "Dingen die je zelf meemaakt ga je uitvergroten. Dan ontstaan de karakters van de personages vanzelf." 'Schaduwzuster' gaat over trauma's en de verwerking daarvan. Hij haalt zijn eigen ervaringen erbij om het verhaal eigen te maken. "Als kind ben ik verlamd geweest, maar daarna wel weer hersteld. Dit trauma heeft mijn positie in mijn jeugd in mijn ouderlijk gezin bepaald en dat is niet persé gunstig. Ik heb hierdoor altijd het gevoel gehad dat ik een stap meer moest doen dan de rest, terwijl mijn broers mijn traumatische ervaringen, in onze jeugd nooit zo hebben ervaren van hun kant. Toch is dat voor mij altijd min of meer een trauma gebleven."

LEVENSVRAGEN Naast zijn eigen ervaringen neemt hij ook zijn levensvragen mee en dingen die hem intrigeren en fascineren. Herinneringen zijn daar een voorbeeld van. Ze zijn ongrijpbaar en dat is een fascinerend gegeven. Als hij zichzelf iets herinnert rijst bij hem nog wel eens de vraag of zo'n herinnering dan ook echt gebeurd is. Zo is hij op onderzoek uitgegaan en heeft onder andere met een neuroloog gesproken en het met haar gehad over herinneringen, welke invloed die hebben op een persoon en wat daar mee kan. Het geheugen blijkt inderdaad te manipuleren en herinneringen zijn inderdaad te wissen. Deze kennis wordt gebruikt om traumatische ervaringen te wissen door andere, nieuwe herinneringen bij wijze van spreken over de traumatische herinneringen heen te leggen; juist om die traumatische ervaringen te vergeten. Dit zijn dan ook de ingrediënten voor zijn nieuwe roman, dat geen sciencefiction is maar berust op werkelijke wetenschap.

SCHADUWZUS In 'Schaduwzus' vallen alle herinneringen, onderzoeken en hersenspinsels van Bert Kaag samen. En zo is 'Schaduwzus', volgens de uitgever, een spannende psychologische roman geworden over de maakbaarheid van het geheugen en de grenzeloze verbondenheid van de hoofdpersoon met een lang overleden zus. Een verhaal over een vader met een dochter in coma, die op zoek gaat naar de dader die zijn kind in coma bracht en daarbij zijn eigen gewiste herinneringen moet opdiepen.

Bert Kaag signeert. Kijk op www.bertkaag.com waar en wanneer.