Nieuwjaarsduik Medemblik in teken van St. Leergeld

MEDEMBLIK Waarom Patricia Wijdenes op 1 januari opnieuw weer een duik gaat nemen in het IJsselmeer, weet ze zelf ook niet goed. "Het is ooit begonnen als grap en nu doen we al weer een aantal jaar mee. Gewoon erg leuk om te doen."

Progressief West-Friesland organiseert weer de nieuwjaarsduik op maandag 1 januari om 14:00 uur bij strandpaviljoen De Zoete Zee aan het Vooroever in Medemblik. De opbrengst van deze nieuwjaarsduik komt ten goede van Stichting Leergeld.

Leergeld richt zich op het voorkomen van sociale uitsluiting van kinderen uit gezinnen met minimale financiële middelen, door deze kinderen weer mee te laten doen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Leergeld biedt kansen aan kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar. Het kan gaan om activiteiten voor kinderen op het gebied van onderwijs, sport, cultuur of welzijn, zoals meedoen aan schoolreisjes, muziekles of lid worden van een sport- of scoutingvereniging.

Net als voor veel andere deelnemers is het goede doel een extra stimulans voor Patricia die weer meedoet met haar dochter Sanne en zoon Luuk. "Een paar jaar terug zagen we een aankondiging voorbij komen en als soort van grapje zeiden we toen tegen elkaar: 'daar kunnen wij ook wel eens aan meedoen. En zo is het gekomen." Het is ook de saamhorigheid die Patricia aanspreekt. "Het is leuk dat je met een hele groep mensen samenkomt om, na het spannende aftellen, tegelijk het water in te gaan." Hoewel het water van het IJsselmeer natuurlijk koud is, is het volgens Patricia goed te doen. "Het vriest natuurlijk ook al een paar jaar niet. Ik denk dat het dan wel echt afzien is." Een tip voor mensen die dit jaar voor de eerste keer meedoen, heeft ze niet echt. "Voordat je het water ingaat even diep adem halen en rennen maar. Dat is de beste manier. En natuurlijk wel koppie onder." En dan toch nog een advies. "Na de duik meteen warm aankleden, want je koelt snel af." Deelnemers betalen 5 euro om het koude IJsselmeer te trotseren voor stichting Leergeld en krijgen daarvoor twee consumpties.