• Wethouder Te Grotenhuis (Drechterland) legt met kinderen van Jozefschool uit Blokker een tegel voor OER!

    Ofer Vazana/Kunstig Communiceren

OER! Theater trapt af voor kaartverkoop

BLOKKER "Ik heb alleen tussen de schuifdeuren gestaan", zegt Mieke Brouwer over haar 'theaterervaring', maar nu is de inwoonster van Hoorn één van meer dan 100 speelsters in de grote open lucht productie OER! die begin september in première gaat in de natuur van Blokweer, bij het MAK- Blokweer. Mieke Brouwer is één van de velen die werken aan 'een prachtig theaterstuk', zoals ze dat zelf uitlegt op de site bij het stuk dat gaat over natuur en bewustwording.

AFTRAP De aftrap voor de zomervoorstelling OER is gemaakt op woensdag 9 mei. Spelers, medewerkers en leerlingen van de Sint Jozefschool te Blokker kwamen bijeen voor officiële start van kaartverkoop. Dat deden ze in aanwezigheid van de Hoornse wethouder Samir Bashara, wethouder Dirk te Grotenhuis van Drechterland, loco-dijkgraaf Rob Veenman en Hans Verschoor, voorzitter van Stichting Meermak, de stichting die speciaal voor het grote theaterproject werd opgericht. Gemeenten Hoorn en Drechterland ondersteunen het project. Gezamenlijk legden de vier, samen met de scholieren, versierde stoeptegels op een symbolisch pad naar OER. De tegels zijn afkomstig van het schoolplein van de Sint Jozefschool: een bij de inzet van het theaterstuk passende actie: minder steen en meer natuur op het plein is de gedachte.

HET UUR U Voor producent Peter Groenendijk is dit een bijzonder moment. Na jaren van voorbereiding begint het uur U steeds dichterbij te komen. 'Er is een groot team bezig met de realisatie van dit gigantische project, waarin ik met hart en ziel geloof. In september staan hier meer dan 100 amateurspelers, -dansers en –zangers uit heel West-Friesland een fantastisch stuk voor een groot publiek te spelen.'

PERSOONLIJKE ACTIE OER! is een voorstelling waarin de vernietiging van de wereld door de mens aan de kaak wordt gesteld door de goden, zo omschrijft stichting Meermak de intentie van het stuk. "Geen wonder dat Groenendijk samenwerking zocht met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier." Loco-dijkgraaf Rob Veenman kan de doelstelling van het project alleen maar onderschrijven: het publiek bewust maken van het belang van natuur en duurzaamheid en ieders eigen verantwoordelijkheid. En bij de 'aftrap' is er speciaal gekozen voor een symbolisch pad van stoeptegels, midden in het natuurgebied als aftrap van de kaartverkoop. "Het is bijzonder belangrijk om tuinen en (school)pleinen niet volledig te betegelen. Het water kan niet langer fatsoenlijk de grond in zakken en zorgt met al dat steen voor steeds meer overlast. Zorg voor 60% groen in je tuin en dan draag je zelf al voor een groot deel bij aan de oplossing", aldus Veenman.

KAARTEN Met het overhandigen door acteurs van de eerste posters van de voorstelling aan de bestuurders. Daarmee geven ze het sein dat de kaartverkoop voor dit spektakel officieel gestart is. Wethouder Bashara: 'Met theater kun je op een bijzondere en mooie manier belangrijke dingen aan mensen vertellen. En dat is wat in september hier, bij MAK Blokweer gaat gebeuren. Ik hoop dat iedereen komt kijken!'

Info en kaarten: www.meermak.nl.