• Jasper Panis.

    Paul Tolenaar
  • Robin Berkhout.

    Paul Tolenaar

Nationaal kampioenen 'Cooking' en 'Carpentry' naar WK beroepen in Rusland

HOOGWOUD Jasper Panis uit Hoogwoud en Robin Berkhout uit Andijk vertegenwoordigen ons land tijdens de 45ste editie van WorldSkills, het 'WK voor beroepen' dat van 22 tot en met 27 augustus plaatsvindt in Kazan, Rusland. Jasper en Robin maken deel uit van Team Nederland: dertig talentvolle jongeren, allen nationaal kampioen in hun vak. Op zaterdag 10 augustus komen Team NL en supporters voor de laatste keer voor vertrek bij elkaar in Soest.

Jasper leert bij ROC van Amsterdam en werkt bij Restaurant Bord'Eau. Robin leert bij ROC Horizon College en werkt bij ESPEQ opleidingsbedrijven. De afgelopen maanden werden de winnaars geselecteerd tijdens voorrondes, kwalificatiewedstrijden en nationale finalewedstrijden van de mbo-vakwedstrijden Skills Heroes. 
In Kazan strijden meer dan 1.600 deelnemers uit ruim zestig bij WorldSkills International aangesloten landen en regio's in 56 beroepen voor een plek op het erepodium.

Nederland doet mee in 27 vakrichtingen, waaronder patissier, metselaar, stukadoor, bloembinder, meubelmaker en lasser. Experts, afkomstig uit het bedrijfsleven en van scholen, trainen en begeleiden de deelnemers.

GROOTSTE BEROEPENEVENT In het Kazan Expo International Exhibition Centre in Kazan worden door de organisatie 400.000 bezoekers verwacht tijdens de vier wedstrijddagen. Onderdeel van het evenement is een driedaagse conferentie over economische en technologische trends, beroepsonderwijs en ontwikkelingen in de arbeidsmarkt. Dit maakt WorldSkills tot het grootste beroepenevenement ter wereld. Op het evenement komen veel internationale prominenten uit de politiek, het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs, onder wie een delegatie uit Nederland. Naast het aanmoedigen van Team NL wisselen zij de laatste kennis uit op het gebied van o.a. beroepsonderwijs en vakmanschap.

SKILLS HEROES De deelnemers hebben zich gekwalificeerd door deelname aan Skills Heroes, de vakwedstrijden voor het mbo. In het schooljaar 2019/2020 doen vrijwel alle mbo-scholen mee aan de nieuwe editie vakwedstrijden. Inmiddels vindt deelname plaats door studenten van 900 opleidingen in 55 wedstrijdrichtingen. Zij maken kans om zich tijdens voorrondes, kwalificaties en het NK tijdens Skills The Finals te kwalificeren voor de volgende lichting van Team NL. Deze wordt gehouden van 4 tot 6 maart 2020 in Leeuwarden. Die selectie zal deelnemen aan EuroSkills, het EK voor beroepen dat in september 2020 plaatsvindt in Graz, Oostenrijk.

Nederland kan niet zonder goede vakmensen. Daarom vestigt WorldSkills Netherlands de aandacht op het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Dat doet zij door het ontwikkelen en organiseren van diverse evenementen en vakwedstrijden. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door het ministerie van OCW en vele partners uit het beroepsonderwijs en bedrijfsleven.

Een overzicht van alle deelnemers en beroepen is te vinden op www.teamnederland.com.