• Peter Koning op de combine uit 1972.

    Anne de Bruin - vd Graaf
  • Zomers werk met machines van toen.

    Anne de Bruin - vd Graaf

Op de combine zoals vroeger

DE WEERE 'Onthaasten op de combine', zo noemt Anne de Bruin-van de Graaf het oogsten zoals de gebroeders Koning dat vorige week deden. Ze oogstten goudgeel koren vorige week met een combine uit 1972.

Dat is een bijzonderheid in het veld tegenwoordig. De Massey Ferguson type 510S. "Destijds was deze combine de Rolls Royce onder de combines", schrijft Anne de Bruin. Ze ziet er een romantische blik op het werk van voorheen in: "Bovenop zit Peter Koning. Een parasol, die beter tijden heeft gekend, staat wiebelend boven hem. Hij draagt oordoppen, een stofmasker en een overall. In een dikke wolk stof rijdt hij zijn eindeloze regels heen en weer.
Na elke twee regels lost hij het goudgele graan in een grote kiepkar. En zijn broer André rijdt die kar naar een opslag hal in de Wieringermeer."

De combine hebben gebroeders Koning enkele jaren geleden gekocht via internet. En omdat het nog een volledig mechanische combine is, kon Peter de machine helemaal uit elkaar halen en gebruiksklaar repareren. Als was het achterhalen van 50-jaar oude onderdelen nog een dingetje: maar moderne communicatie via internet maakt ook contact met de VS gemakkelijk.

Met een pakmachine uit 70-er jaren (een New Holland type 276) wordt het veld leeggehaald. "In de avond is het veld leeg en de rust weergekeerd."

Het verhaal over de combine, de West-Friese zomer op het land en de keuzes van gebroeders Koning zoals Anne de Bruin- v.d. Graaf het afgelopen week optekende: 

"Het is vrijdagochtend, 3 augustus.
De zinderende hitte hangt overal op het land.
Het koren is goudgeel en rijp om geoogst te worden.
De intense stilte wordt verbroken door een ronkende machine: een combine uit 1972. Hij is wat roestig rood gekleurd, merk : Massey Ferguson type 510S. Destijds was deze combine de Rols Roys onder de combines.
Bovenop zit Peter Koning.
Een parasol, die beter tijden heeft gekend, staat wiebelend boven hem. Hij draagt oordoppen, een stofmasker en een overall. In een dikke wolk stof rijdt hij zijn eindeloze regels heen en weer. Na elke twee regels lost hij het goudgele graan in een grote kiepkar. En zijn broer André rijdt die kar naar een opslag hal in de Wieringermeer. 
Langzaam maar zeker verandert Peter in "zwarte Piet".


De combine hebben de gebroeders Koning enkele jaren geleden gekocht via internet. Peter heeft hem helemaal uit elkaar gehaald en weer gebruiksklaar gemaakt. Alles is lekker mechanisch aan die combine, zodat een handig iemand veel zelf kan repareren.
Maar..... waar haal je de vervangende onderdelen vandaan voor zo'n machine, die al bijna 50 jaar oud is? Via internet uit Amerika.
"Het is lekker tot jezelf komen op zo'n brok techniek" aldus Peter. "En de prijs van tarwe is goed", zegt hij met een glimlach van oor tot oor. Door de droogte heerst er namelijk schaarste aan veevoer.


Algauw verschijnt een pakmachine op het veld; ook uit de 70-tiger jaren. Ook wat roestig rood gekleurd, merk: New Holland type 276. Als deze in bedrijf gaat, hangt er wederom een dikke stofwolk in de lucht.
Het stro is kurkdroog en de pakken stro rollen rustig uit de machine. Diverse (hobby) boeren en paardenliefhebbers halen de pakken, die met hand zijn op te tillen, van het land. Met een goede planning en stug doorwerken kun je dus heel wat werk verzetten.
's Avonds is het veld leeg en de rust weer gekeerd.
Het gele, kort gemaaide land ligt stil te glanzen in de zon. En de ronkende combine gaat naar een volgend perceel en daarna weer voor een jaar "op stal". Zou deze machine zich die record hete en droge zomer van 1976 nog herinneren?

Anne de Bruin-vd Graaf.