• Dirkje en Dirk, anno 2019, de onthulling van het kostuumproject.

    WFM/ Benno Ellerbroek

Op de foto als in de Gouden Eeuw

HOORN Een selfie alsof je uit de Gouden Eeuw komt. Dat kan sinds deze week bij het Westfries Museum. Daar staan twee Gouden Eeuwkostuums gereed waarmee je een foto kunt maken: ga achter het kostuum staan, trek je eigenste echte VOC-gezicht en leg het vast. Er is een herenkostuum en een dameskostuum. Wethouder Samir Bashara en Yvonne Molenaar, hoofd collectie presentatie en educatie Muiderslot, waren de eersten die een selfie maakten, bij wijze van onthulling van de kostuums. (Bron video: Dirk en Dirkje Hoorn)

Nu kan een ieder plaatsnemen achter de kostuums, die in de regel voor het museum aan de Roode Steen staan, maar bij gelegenheid ook op andere locaties in Hoorn worden neergezet. Gevraagd wordt om vooral de selfies te gaan delen via hashtag #dirkjedirkjehoorn

Over de Dirk en Dirkje kostuums meldt het Westfries Museum het volgende: Het initiatief voor Dirk & Dirkje komt van Sigrid van der Meulen. Deze Hoornse is copywriter van beroep en kwam door Hoorn Stad van de Gouden Eeuw op het idee voor Dirk & Dirkje. 'Hoe leuk zou het zijn als je een stap terug in die tijd kunt zetten? Met Dirk & Dirkje, in bijzondere Gouden Eeuw-kostuums, kan dat heel makkelijk. Zonder omkleden. Je gaat gewoon achter Dirk (het herenkostuum) of Dirkje (het dameskostuum) staan. Zo lijkt het of je het kostuum aan hebt. Dan zet je jezelf of een ander op de foto. Zo simpel is het! Met de hashtag #dirkdirkjehoorn gaan de foto's via de sociale media zo de hele wereld rond. Dat is toch een prachtig idee.'

Precies zoals bedacht Sigrid is creatief én een organisator. Vergunningen aanvragen, logo's verzinnen, publiciteit regelen? Ze draait er haar hand niet voor om. 'Alleen kostuums maken, dat kan ik niet', vertelde ze bij de opening. In de Hoornse kunstenares Ella Siekman vond ze een partner die de kostuums precies zo groots en opvallend tot leven kon brengen als Sigrid in haar hoofd had.

Weerbestendig Ella Siekman is theatervormgever en maakt kostuumkunst. Ze heeft een grote voorliefde voor het vertalen van historische kostuums naar het nu. 'Voor de Dirk & Dirkje-kostuums heb ik me laten inspireren door schilderijen uit de 17e eeuw. Maar het zijn zéker geen reproducties. Ik houd ervan om beeldbepalende vormen te benadrukken. Een beetje overdrijven mag best. ' Extra uitdagend was dat de kostuums weerbestendig moesten zijn. Overdag staan ze voor het museum, gratis voor iedereen. Na sluitingstijd staan ze veilig achter de hekken.

Dankzij een geslaagde crowdfundingactie zijn de kostuums precies zo geworden als de initiatiefneemsters voor ogen stond. Bekijk de video over de crowdfundingactie bij dit artikel.