• Thessa en dochter Fleur weten alles van bijen

    Daisy Bierenbroodspot

Open Imkerijdagen: 'Bloemen en stronken maken bijen blij'

OOSTERBLOKKER Bijen maken honing. Maar hoe doen ze dat ook al weer? En waarom? Zo klein als ze zijn, zo belangrijk zijn ze ook, want ze zorgen ervoor dat er fruit hangt aan bomen en struiken. Hoe doen ze dat toch? Tijdens de open imkerijdagen op 13 en 14 juli houden imkers door het hele land open huis. Om mensen bewust te maken van het nuttige leven van bijen, en om honing te zien, te ruiken en te proeven. Een van de deelnemende imkers is Thessa Bruijns, van 'Jam en Zo', in Oosterblokker. Zij kan alles vertellen over de manier waarop het houden van honingbijen in zijn werk gaat, en wat we kunnen doen om solitair levende bijtjes blij te maken in eigen tuin of op ons balkon. "Een wilde bij bestuift beter dan een honingbij op bepaalde gewassen. Het is dus belangrijk dat we ervoor zorgen dat ze allebei behouden blijven." Voor meer info over de imkerijdagen: www.bijenhouders.nl

Daisy Bierenbroodspot

Omdat het niet zo goed gaat met de bij, probeert de Nederlandse BijenhoudersVereniging mensen te stimuleren om bijen te gaan houden. De vereniging is enthousiast en geeft cursussen door heel het land. Thessa is echter behoudend. "Het klinkt romantisch om bijen te houden, maar mensen weten vaak niet waar ze aan beginnen. Iedereen kan een volkje kopen met een kast. Dat is heel leuk, maar als je wilt dat je bijen meerdere winters overleven, dan heeft dat veel inzet en tijd nodig. Het is vrij ingewikkeld. Daar doen ze in de folders nogal luchtig over. Als iemand een volk koopt en vervolgens afhaakt, gaan de bijen dood. Het is beter om te vertellen hoe mensen een bijvriendelijke tuin kunnen maken voor solitair levende wilde bijen."

ELKE BLOEM IS GOED Een tuin vol bloemen, is het eerste wat mensen zelf kunnen doen om het bijen naar de zin te maken, zonder onmiddellijk een kast in de tuin te hoeven zetten. In winkels, bij tuincentra, en in de webshop van 'Jam en Zo' zijn speciale zadenmengsels te koop voor bloemen die in trek zijn bij bijen en vlinders, maar elke bloem is goed. Bij 'Jam en Zo' zijn alle borders ingezaaid met bloemen en kruiden. Zelfs de muur van het huis is bedekt met wijnrank. Fijn voor de bijen, maar het is ook domweg handig: waar bloemen staan, groeit minder onkruid. Thessa tipt: "Zorg ervoor dat bijen niet slechts in de zomer voedsel vinden in je tuin. Plant bijvoorbeeld smeerwortel of dovenetel – die bloeien vroeg in het voorjaar. En een plant als sedum: die gaat straks prachtig rood bloeien. Daarmee zorg je dat bijen ook na de zomer te eten hebben."

BOOMSTRONK Net zo belangrijk als het planten van bloemen, is zorgen voor een overwinterplek voor de bijen. Daarvoor zijn de holle stammen van siergras of bamboe geschikt. Of een insectenhotel. De hotels die in de winkel te koop zijn, zijn echter meestal niet diep genoeg, waardoor er, door de lengte van de broedkamers, vaak alleen mannetjes worden geboren. "Het mooiste huis voor een bij is een flinke boomstronk die bezig is te vermolmen, in een rustig hoekje van de tuin. Laat de tuin niet verslonzen, maar hark hem ook niet al te netjes aan. Durf bijvoorbeeld eens een distel te laten staan. Wij noemen hem onkruid, maar bijen halen er zoveel nectar uit! Je moet er wel voor zorgen dat de plant zich niet teveel gaat verspreiden. Een beetje voor de natuur, een beetje voor jezelf," aldus Thessa.

ONBESPOTEN Bij 'Jam en Zo' staan zes kasten waar honderdduizend bijen in zitten, en een korf waarin sinds een maand een nieuw volk huist. Op het land, dat een hectare groot is, lopen schapen, kippen en een pony. Het fruit en de groenten in de tuintjes is grotendeels onbespoten. Dat maakt de jam die Thessa ervan maakt lekkerder. En het is natuurlijk veel beter voor de bijen en hun honing. Thessa geeft regelmatig workshops, bijvoorbeeld in groendecoratie, en in het maken van jam en gerechten van groenten, fruit en kruiden uit de tuin. "Het is de eerste keer dat 'Jam en Zo' meedoet met de open imkerijdagen, maar door de workshops die ik het hele jaar door geef, ben ik gewend om belangstellenden te vertellen over de natuur en hoe we die (duurzaam) kunnen gebruiken in huis, tuin en keuken."

OPEN DAG Tijdens de open dag is er allerlei apparatuur te bezichtigen die nodig is voor de honingoogst, zoals het (lege) slingerapparaat waarmee honing uit de raten wordt geslingerd, en een vangkorf waarmee een zwerm gevangen wordt. Er staat een bijenkast opgesteld waarin op dit moment geen volk huist, zodat bezoekers een kijkje binnenin kunnen nemen. "We vertellen alles wat mensen willen weten over imkeren. En natuurlijk zijn er verschillende soorten honing te koop."

Angst hoeven bezoekers niet te hebben. Bijen zullen niet snel steken – enkel als ze zich aangevallen voelen. En met zoveel lekkere bloemen in de tuin van 'Jam en Zo' hebben ze het veel te druk met honing maken.

i Jam en Zo / Rons bijenstal, Noorderdracht 45, Oosterblokker. Op 13 en 14 juli open van 10.00 tot 16.00 uur. Voor meer info: www.jamenzo.nl en www.bijenhouders.nl