• Grote Kerk, Kerkplein Hoorn.

    OMD Comité Hoorn/ Joost

Open Monumentendagin Hoorn

HOORN In heel Hoorn zijn op zaterdag 8 september ruim 50 monumenten open in het kader van de Open Monumentendag, meldt het organisatiecomité in Hoorn. "Dit landelijke erfgoedevenement trekt jaarlijks bijna een miljoen bezoekers. Monumentale panden zijn gratis te bezoeken en het is dé kans om een blik achter anders gesloten deuren te krijgen. Kom langs in Hoorn, Blokker en Zwaag tussen 10:30 -17:00 uur." Er is een uitgebreid programma en programmaboekje beschikbaar, onder meer via www.hoorn.nl en bij de deelnemende monumenten. 

Een bijzondere editie: monumenten in beweging

Wie denkt dat monumenten voor altijd hetzelfde blijven, wordt dit jaar verrast. In het afgelopen jaar vonden in verschillende monumenten bijzondere verbouwingen en restauraties plaats. Kom langs en we vertellen u meer over de werkzaamheden en de veranderingen. De Michaelkerk in Blokker bijvoorbeeld is in 2018 in gebruik genomen als kantoor. U bent van harte welkom om de prachtig verbouwde kerk te bekijken. Breng ook een bezoek aan het nieuwe Museumhuis Bonck aan de Binnenluiendijk en ontdek alles over wonen in de 17e eeuw. Ook de Noorderkerk, al weer enige tijd wegens werkzaamheden gesloten, is geopend. De kerk is tijdens Open Monumentendag nog steeds in verbouwing, neem dus een kijkje op werkvloer en neem kennis van de plannen voor het toekomstige gebruik. In de Oosterkerk zijn restauratiewerkzaamheden, hier wordt momenteel het pleisterwerk vervangen. Er zijn rondleidingen met uitleg over de restauratie.

Landelijk thema en lokale specialiteiten

Binnen het landelijke thema 'In Europa' vinden in Hoorn verscheidene activiteiten plaats. Er is een Europese lunch bij de fruitkassen in Blokker, in verscheidene panden zijn concerten en uiteraard is er weer een wandelroute. Vele musea in Hoorn zijn ook gratis te bezoeken. Nieuw dit jaar zijn de rondleidingen in diverse panden (aanmelden op locatie), waar deskundige gidsen u alles vertellen over de bijzonderheden van het pand.

Een goede start op de Roode Steen

Het volledige programma staat in het programmaboekje dat gratis verkrijgbaar is op het Stadhuis, in de bibliotheek in de binnenstad, in het Westfries Museum, bij Vereniging Oud Hoorn en bij Centrum Varend Erfgoed. Tijdens Open Monumentendag zijn de programmaboekjes verkrijgbaar op de informatiemarkt op de Roode Steen. Dit is het startpunt van Open Monumentendag met informatie, een boekenmarkt, muziek, toneel, kinderactiviteiten en de reuzenkaart van West-Friesland. Het bestuur van Stichting Open Monumentendag Hoorn ontmoet u graag op zaterdag 8 september in Hoorn!