• Ernst van Dusseldorp, Peter Sasburg, Marcel Bogaarts en Michael Idema hadden een soepele samenwerking

    OSG West-Friesland

OSG gaat op zoek naar haar DNA

HOORN OSG West-Friesland is het onderwerp geworden van een professionele documentaire. 'OSG West-Friesland, 150 jaar kleurrijk karakter' is vanaf 8 juni te zien bij Cinema Oostereiland. De duikboot is er in te zien. En wat voor stiekems gebeurde er op zolder?

Daisy Bierenbroodspot

De film is een zoektocht naar het DNA van de OSG: wat maakt de school bijzonder? Aan de hand van verschillende onderwerpen, waaronder vriendschappen, gezagsverhoudingen en herinneringen, die wisselend aan bod komen, wordt het karakter van de school en de ontwikkelingen over anderhalve eeuw in beeld gebracht.

Een van de dingen die aan bod komen in de film, is hoe leerlingen in 1922 door de Hoornse haven voeren in een eenpersoons duikboot, ontworpen door docent Naber. En het mysterie dat er door de jaren heen steeds leerlingen waren die het voor elkaar kregen om de zolder van de school te bereiken en hun naam op de houten balken te krijten. Een prestatie – de zolder was afgesloten.

WEDERZIJDS BEGRIP Het idee om een film te maken ontstond tijdens de laatste reünie. "Voor het 150-jarig bestaan wilden we niet opnieuw een jubileumboek uitgeven," vertelt programmamaker Peter Sasburg, die samen met geschiedenisleraren Marcel Bogaarts en Michael Idema initiatiefnemer is. In 2015 is het drietal begonnen met het uitzetten van de hoofdlijnen. In de twee jaar die daarop volgden, lieten ze huidige leerlingen oud-leerlingen interviewen op een plek van herinnering. Om de gesprekken soepel te laten verlopen, hadden de leerlingen zich tevoren verdiept in de betreffende tijdvakken en de thema's. Het project gold als tentamenonderdeel voor het vak mediawijsheid. Marcel: "Het was opvallend dat de leerlingen de oud-leerlingen meteen begrepen. Dat had niet alleen te maken met de voorbereiding. Er is sprake van onmiddellijk wederzijds begrip tussen iedereen die ooit op de OSG rondliep."

MUZIEK De filmmuziek is gecomponeerd door Ernst van Dusseldorp en Brent Emmerink, die hun eigen opnamestudio hebben. Ernst: "Het was een uitdaging om de muziek logisch te laten aansluiten op de beelden - dat hadden we nog nooit gedaan. Maar het was leuk om te doen." Omdat de twee musici oud-leerlingen zijn, hoefden de makers van de film hen niets uit te leggen over de sfeer op school. Ernst: "De muziek die ik maak, is ontstaan op de OSG. Ik drumde al in de schoolband toen ik elf was."

Openbare voorstellingen: zaterdag 8 juni (16.00 uur, voornamelijk voor reünisten), dinsdag 11 juni (10.30 uur), woensdag 12 juni (16.30 uur) en vrijdag 14 juni (20.30 uur)

Herinneringen ophalen? U bent welkom op de reünies op 7 en 8 juni.