• Wouter Hakhoff dirigeert het koor tijdens de repetitie maandagavond voor 'Ik Hou van Hoorn'

    Theo Annes

Oud Hoorn viert jubileum met theater

HOORN Vereniging Oud Hoorn bestaat dit jaar 100 jaar. En één van de grote momenten in het feestjaar wordt de presentatie van het eeuwboek over Hoorn in de vorige eeuw, op 19 november in Schouwburg Het Park. Die presentatie is een heel bijzondere geworden: een grootse theatervoorstelling met drama, dans, muziek en zelfs een quiz.

Door Irina Hoffer

De basis van het project startte twee jaar geleden. Leden van de Vereniging Oud Hoorn vroegen Wouter Hakhoff, directeur van muziekschool Gerard Boedijn, of hij 'een presentatie' wilde verzorgen voor hun honderdjarig jubileum. Vele vrijwilligers schreven toen al aan het jubileumboek 'Hoorn in de twintigste eeuw', en dat moest toch op een bijzondere manier worden gepresenteerd, tijdens de jubileumdag. Het is een bijzondere theatervoorstelling geworden, eenmalig gespeeld op zondag 19 november, in Schouwburg Het Park.

Het project verliep in fases. "Het begon met een ideeënsessie samen met Ingrid Docter en Lyda Thysen (red. bekend van de Stichting Op Roet). Want hoe maak je een voorstelling over de ontwikkeling van een stad in honderd jaar?" vertelt Wouter. "We bedachten om van Hoorn een personage te maken. Een aantrekkelijke vrouw, waarmee de oprichter van de vereniging Oud Hoorn, Johan Kerkmeier, een liefdesrelatie heeft."

Johan (J.C.) Kerkmeijer richtte 6 juni 1917 Vereniging Oud Hoorn op. Vanaf de dag van oprichting levert de vereniging een belangrijke bijdrage aan het uitvoeren of bevorderen van restauraties aan gebouwen in de stad. Ook volgt zij kritisch de nieuwbouwplannen. Tot op de dag van vandaag strijdt zij voor het behoud van historisch waardevolle panden en stadsgezichten.
"Er kwam een derde personage bij," vervolgt Wouter. "Terwijl Kerkmeijer de aanbidder is van Hoorn, en haar wil beschermen en liefst behouden zoals ze was toen hij leerde kennen, krijgt Hoorn een minnaar, die met haar flirt." De minnaar houdt van ontwikkeling en verandering. Hij geniet van lappendag en de kermis en maakt uitstapjes naar andere vrouwen, zoals Amsterdam, Maastricht of het buitenland. Toch komt de flirter steeds weer terug naar Hoorn, door haar aantrekkingskracht.


ZOEKTOCHT "Kerkmeijer maakt een tocht door de stad", vervolgt Wouter. "Wat is er van zijn mooie stad geworden? Waar kijk je naar na honderd jaar? Bij een persoon kijk je hoe het ermee gaat, wat hij of zij gedaan heeft in die tijd. En er is de diepere laag: welke ontwikkeling is er in gedachten en ervaringen van die persoon. Bij de derde laag ontdek je hoe die persoon is omgegaan met de mensen in zijn of haar leven. Deze gelaagdheid hebben wij ook in de voorstelling gebracht."
Hiervoor zocht hij contact met Sander Huisman, oprichter van het Hoorns Initiatief voor Humor en Improvisatie (HIHI). "Sander heeft ervaring met improvisaties, hij organiseert quizzen in de Mariakapel en is een jong talent die zo'n voorstelling neer kan zetten." Sander schreef het script.

DOORLOPENDE ERVARING "Tijdens de gesprekken met Wouter, waarbij we Post-its plakten en rollen uitbeelden, zag ik de voorstelling al voor me", vertelt Sander Huisman. "Het was de kapstok waaraan ik dingen kon hangen." De verhalen uit het eeuwboek over Hoorn waren zijn inspiratie en daar is van alles omheen bedacht.

Vervolgens kwam Janna de Lathouder, regisseur, in beeld. "Ik zit op de stoel van het publiek. Er is muziek, animaties, een panelshow, diverse scenes. Allemaal ingrediënten waaruit ik kan putten, om er in de voorstelling één doorlopende ervaring mee te maken."


DYNAMIEK De voorstelling is een afwisselende happening. Met als leidraad de interactie tussen de geliefden, waarbij Gerard Venverloo de rol van Kerkmeijer op zich neemt, Steve Langreder de minnaar speelt en Lore Koelemeijer de verleidelijke stad Hoorn vertolkt. Daarnaast spelen vele Horinezen mee, die scenes spelen, een lied zingen of een verhaal vertellen. Vijftig personen meldden zich aan om het volk te spelen, na de oproep die productieleider Karlijn Vriend deed. Er is een band van zeven muzikanten uit Hoorn, drie burgemeesters komen langs, er zijn videobeelden en foto's van Hoorn zijn onderdeel van een quiz, leden van het koor 'Shantymen Kaap Hoorn' doen mee en er is een onderdeel 'Ren-je-rot'; de jeugdspelshow waarvan Horinees Martin Brozius bekend is.
"Dit is een ode aan de stad, waarbij je gaat nadenken over de vraag: Wat betekent Hoorn eigenlijk voor mij?", vindt Sander Huisman. Wouter knikt en voegt toe: "Het leven in Hoorn blijft zich ontwikkelen. Over honderd jaar vragen we ons vast af: wat hebben we zelf gedaan?"
Kaartjes à 25 euro, via www.hetpark.nl.