• Ligusterpijlstaart

    Fred Weel

Alle natuuruitjes voor komend weekend met IVN op een rij

OOSTWOUD IVN West-Friesland verzorgt komend weekend allerlei uitjes in de natuur. Het natuureducatiecentrum start vrijdag met nachtvlinders spotten in het Egboetswater.

Vrijdag 23 augustus Denk je aan vlinders, dan denk je aan fladderende koolwitjes of citroenvlinders, te midden van fleurige bloemen. Is de zon eenmaal onder en heerst de nacht, dan denk je minder snel aan vlinders. Maar schijn bedriegt. Ook dan zijn er namelijk vlinders: speciale nachtvlinders, met soms fraaie kleuren en wonderlijke namen. De excursie gaat om 20.45 uur van start in het Egboetswater in Oostwoud (Liederik 15).

Zaterdag 24 augustus Hooidag Ecoproject. Kom helpen en ontdek hoe leuk het is om samen een hooiberg te maken. Zaterdag 24 augustus is de jaarlijkse IVN-hooidag in het Ecoproject van het Streekbos. IVN ontvangt de deelnemers om 9.00 uur met koffie in het Streekbos Paviljoen te Bovenkarspel. Start 9.30 uur. Volwassenen die mee willen doen, graag digitale opgave bij Willem Kaagman, w.kaagman@ivn-westfriesland.nl of anders 0228 516367 (na 19.00 uur).

Het is redelijk licht werk dat met een groep van 10 mensen binnen een paar uur is gepiept. Natuurlijk is er ook tijd voor een 'natje en droogje'. Medewerkers van het
Recreatieschap Westfriesland zorgen ervoor dat de kruidachtige vegetatie is gemaaid. Moeilijk bereikbare plekken worden met de zeis aangepakt. De harken en draagberries worden beschikbaar gesteld door Landschap Noord-Holland. Na afloop wandelen we door het Ecoproject om de resultaten te zien die de vorige werkdagen hebben opgeleverd. Bij de maandelijkse inventarisatie is vastgesteld dat plantenvariatie toeneemt en dieren er ook baat bij hebben.

Zaterdag 24 augustus Natuurdag in het Egboetswater. Middenin het West-Friese land bij Oostwoud, verstopt tussen de akkers, ligt een verborgen stukje natuur. Omringd door water en omzoomd door bomen biedt dit gebied, het Egboetswater geheten, een thuis aan talloze dieren en planten. Geniet van dit moois tijdens de speciale natuurdag boordevol activiteiten. Tussen 11.00 en 16.00 uur is iedereen welkom aan de Liederik 15 in Oostwoud. Er zijn rondleidingen langs de bomen en planten, natuurexcursies, een vaartocht door de sloten rondom het gebied (onder voorbehoud), speurtochten voor de kinderen en er is een imker die van alles weet te vertellen over bloemen, bijen en bestuiving. Kortom: één groot natuurfestijn. Voor meer informatie: Ruud Dijkstra (r.dijkstra@ivn-westfriesland.nl) of per telefoon (06-12509953).

Zondag 25 augustus Bijendag bij imker Henk. In Andijk is het zondag 25 augustus Bijendag. Tussen 13.00 en 17.00 uur is er op en rond de imkerij van bijenhouder Henk Stam (Molenweg 27, Andijk) van alles te doen. Rondleidingen langs de bijen en bijenkasten, een eigen bijenkaars rollen, kennismaking met de noeste zoemers (en met hun koningin) en last but not least: een potje verse honing kopen. En mocht u na afloop nóg meer over bijen willen weten, of ze misschien zelf willen gaan houden, dan kunt u bij Henk Stam zelfs een complete bijencirsus volgen.

Zondag 25 augustus Fleurige fladderaars spotten. Libellen zijn er in alle soorten, maten en kleuren. Blauw, rood, geelzwart of gespikkeld. Ze waren er al in de tijd van de dinosaurussen en vliegen tot op de dag van vandaag rond langs sloten, plassen en beekjes. En wat te denken van vlinders, met hun soms prachtige kleuren en tekeningen? Ook zij zijn er in talloze soorten en maten, maar waar vind je ze? En waar kun je goed libellen spotten? Zondag geven Wil Stelling en Hans Verhoeven, twee gidsen van het IVN, een speciale vlinder- en rondleiding door het Streekbos. Vanaf 14.00 uur laten ze hun geoefende ogen over het landschap glijden, langs de bloemen, struiken, rietpluimen en het wateroppervlak. Waar leven de fleurige fladderaars, hóé leven ze, en hoe zorgen ze voor nieuwe vlinder- en libellengeneraties? Wandel mee en leer van alles over deze fascinerende insectengroepen – de rondleiding begint bij het Streekbos Paviljoen.