• Eikenprocessierups nesten zijn niet zomaar te verwijderen, zo werd afgelopen zomerseizoen duidelijk.

    ANP

Hoorn: 'Paar meldingen eikenprocessierups'

HOORN Gemeente Hoorn heeft de afgelopen tijd een paar meldingen van inwoners gehad die de eikenprocessie-rups betroffen. Dat meldt het college van B&W in antwoord op vragen van gemeenteraadslid Levent Helelespe, namens Fractie Tonnaer. Bij die meldingen over aangetroffen rupsen in Hoorn bleek het meestal niet de eikenprocessierups te zijn, maar een andere rupsensoort, zo blijkt. "Bij een paar meldingen betrof het wel de eikenprocessierups." 

Raadslid Helelespe stelde vragen over de eikenprocessierups in Hoorn, de bestrijding ervan en of er een meldpunt over moest komen, naar aanleiding van de opmars van die rups ook naar West-Friesland. Begin van de zomer was de commotie erover groeiende gezien de overlast die de eikenprocessierups kan veroorzaken. Begin juli was er volgens de gemeentelijke website nog geen sprake van de eikenprocessierups in Hoorn, maar dat bleek volgens Helelespe toch anders. 

Uit antwoorden op de vragen blijkt dus het aantal locaties met eikenprocessierupsen beperkt in Hoorn. Waar de eikenprocessierups en -nesten aangetroffen werden is door Hoorn een aannemer ingeschakeld voor de bestrijding. De rupsennesten worden uit de betreffende bomen gezogen daarna verbrand bij de HVC afvalcentrale. 

In Hoorn worden waar nodig geïnfecteerde bomen met rood-wit lint met daarop de tekst 'processierups'. Dat is op plaatsen waar passanten met de rupsen in aanraking kunnen komen, zo meldt het college van B&W. Een apart meldpunt voor de eikenprocessierups komt er niet in Hoorn. Meldingen over de rups passen bij het bestaande meldpunt voor vragen en klachten over de openbare ruimte, via het stadhuis, de gemeentesite of de BuitenBeter app.  

Voorts verwijst het college voor vragen over de eikenprocessierups naar de site die het ministerie met het Kenniscentrum Eikenprocessierups ontwikkelde. Bij de start van het volgende rupsseizoen (het seizoen is volgens het RIVM van mei tot en met juli) zal de gemeente met een persbericht wijzen op bestrijding en waar meldingen gedaan kunnen worden.