• Nu is het nog relatief rustig bij Skik, maar zondag is er volop drukte en van alles te beleven tijdens de feestdag 10 Jaar Skik, van 11.00 tot 16.00 uur.

    Theo Annes
  • Affiche van de Jubileumdag van kinderboerderij Skik.

    Skik

Kinderboerderij Skik viert het 10-jarig bestaan

HOOGKARSPEL Ze werden al eens winnaar van de landelijke Kern met Pit prijs en op het moment dat het 10-jarig bestaan wordt gevierd, lijkt Kinderboerderij Skik geen spat van de energie en ambities van toen te hebben verloren. De kinderboerderij viert zondag 25 augustus groots feest: met velen en veel activiteiten. Van 11.00 tot 16.00 uur is iedereen welkom.

VOL PROGRAMMA Het terrein van Skik aan de Zanglijster is zondag bedoeld voor jong en oud en de evenementencommissie ('negen stoere vrouwen') heeft een programma weten samen te stellen dat vooral de betrokkenheid van velen bij het succes van Skik weerspiegelt.

Het komt daarbij goed uit dat Skik over een flink groot terrein kan beschikken, want alleen al de markt zondag is groot. (Scroll voor het programma overzicht naar onderop). En dan is er ook nog verkoop van creatieve spullen, draait het rad van fortuin en voor kinderen is er theater, pony rijden, springkussen, paardenkoetsritjes, spelletjes een educatieve puzzeltocht, schminken, schapenijs, draaiorgel. En meer. Van dansgroep Wijdenes (13.00 en 15.00 uur optredens) en de burgemeester die om half twee komt om de prijzen bekend te maken van de creatieve wedstrijd voor kinderen van de basisscholen in de omgeving.

Als tip voor de bezoeker geldt bovendien de doorlopende foto-reportage over de opbouw van 10 jaar Skik, van het begin tot en met de nieuwe kantine waar de kinderboerderij sinds deze zomer over kan beschikken.

DE SKIK METHODE Skik is een bijzondere kinderboerderij: met duidelijke keuzes in de samenstelling van de levende have en de inzet naar meer een educatieve inzet naar kinderen dan een louter kindvriendelijke plek met (knuffel)dieren, tot en met buitenlessen van de basisscholen bij Skik. Gekozen wordt voor een duurzame aanpak, met aanschaf van zonnepanelen en werken aan recycling en ook is met opzet gekozen voor sociaal beleid: ook voor mensen met een beperking is er plek als medewerkers op de kinderboerderij. De keuzes bij de start van Skik werden in 10 jaar tot een soort van 'Skik Methode'. 

Vooral van belang bleek het uitgangspunt dat Skik vanaf het begin moest nemen: 'Als er geen geld is voor een beheerder, dan moeten we samen maar verantwoordelijk zijn'. Het maakt dat inzet en betrokkenheid van veel vrijwilligers groot, maar dat volhouden is wellicht de grootste verworvenheid van 10 jaar Skik.

Het vraagt veel van de onderlinge communicatie bij Skik, weet voorzitter Karin Braakman-Brieffies: "We zijn allemaal verschillend en je ziet dan ook verschillen hoe mensen zaken oppakken, lezen en interpreteren. De een voelt zich meer verantwoordelijk dan de ander. Dat is niet erg maar je hebt te maken met levende have en de dieren moeten natuurlijk wel altijd goed verzorgd worden en liefst dagelijks op dezelfde juiste manier". Volgens de voorzitter verdienen alle vrijwilligers bij het 10-jarig jubileum een grote pluim 'voor het bouwen en instand houden van deze prachtige kinderboerderij'. 

VISIE EN AMBITIE "Onze visie en ambitie zijn nog steeds aanwezig", stelt Skik bestuursvoorzitter Karin Braakman-Brieffies. Ze noemt het 'ons Skikverhaal': "De zonnepanelen op het dak, het scheiden van afval, het meedoen aan Wecycle, het verzamelen van pennen en stiften, de keuze voor de
zeldzame huisdierrassen ene de dieren die in ons gebied van oorsprong thuishoren…we houden deze koers aan."

En dat het werkt blijkt onder meer uit de regels bij het voerbeleid: "Geen voer van thuis meenemen om onze dieren zo gezond mogelijk te houden. Dit voorkomt dierziekten en overgewicht. Onze bezoekers houden zich hier uitstekend aan en dat is een groot compliment naar ons publiek."
De educatie naar de schoolkinderen (lessen in SKIK over allerlei interessante onderwerpen) groeit. "Het afgelopen jaar is er zelfs gewerkt aan een promotiefilm om de leerkrachten nog enthousiaster te maken voor de buitenlessen in SKIK."

Skik voert op sociaal vlak ook bewust beleid: "We willen ook dat de kinderboerderij voor ouderen en dementerenden meer toegankelijk wordt. Buiten de openingstijden mogen zij ook gebruik maken van SKIK en de kantine. Zo werken we mee aan een dementievriendelijke gemeente."

WENSEN Met het 10-jarig bestaan zijn er natuurlijk ook nog wensen voor de toekomst. "Nadat we nu net een nieuwe kantine hebben afgerond is het volgende object alweer in de planning. We willen een groter bijenverblijf op de weide bouwen." De tekening ligt al klaar, zo blijkt. Compleet met bij-vriendelijke beplanting. "Dus de wallen langs de sloot, de bermen en ook de tuintjes in de nieuwbouwwijk zien we graag bloemrijk!"

Verder is ook een varkensverblijf nog steeds een wens. De vijver moet ook nog eens aangepakt worden. En als de mogelijkheid zich nog eens voordoet dan willen we graag een speeltuin naast SKIK. Deze speeltuin zal ook voor kinderen met een lichamelijke en verstandelijke beperking
toegankelijk worden. De tekening hiervoor ligt al in de la."  De voorzitter beaamt: "Je ziet, ambitie genoeg!". 

HARD WERKEN Het is hard werken om een boerderij als Skik, met al die ambities en beperkte middelen goed te laten draaien. Het vergt vooral ook veel van de vrijwilligers, zo is de ervaring. En van de communicatie, als organisatie en als vrijwilligers onderling.

"Omdat we geen vaste hoofdbeheerder hebben is de communicatie onderling het allerbelangrijkste. Dit wordt gedaan via het voerbord en via een communicatiemap. Er zijn werkgroepen die zelfstandig functioneren. Dat is het allermooiste maar ook die moeten hun initiatieven blijven communiceren. We zijn allemaal verschillend en je ziet dan ook verschillen hoe mensen zaken oppakken, lezen en interpreteren. De een voelt zich meer verantwoordelijk dan de ander. Dat is niet erg maar je hebt te maken met levende have en de dieren moeten natuurlijk wel altijd goed verzorgd worden en liefst dagelijks op dezelfde juiste
manier." Het begeleiden en aansturen van kinderen en stagiaires tijdens de middag-openingstijden blijkt ook heel anders ervaren en opgepakt te worden. "De een vindt het heerlijk die extra handen en de ander vindt het lastig en doet het werk liefst alleen."

En dan zijn er natuurlijk zaken als de vakantieperiode, die altijd lastiger is. "Mensen zijn weg en moeten vervangen worden al lukt dat gelukkig meestal wel. Voor de meest verantwoordelijke vrijwilligers is de druk dan wat hoger want zij springen dan in de gaten die vallen."

BOERDERIJMENSEN Extra moeilijk aan een kinderboerderij is dat er ook deskundigheid omtrent de dieren nodig is. "Zeker met alle regels en wetgeving is het belangrijk dat we de zaken goed regelen voor onszelf maar ook voor ons publiek. Vrijwilligers met écht boerenbloed en ervaring zijn in Hoogkarspel niet veel aanwezig. We hebben gelukkig op dit moment een jongen die deze taak fantastisch oppakt en deel uitmaakt van de Zorggroep van SKIK."

Bestuurlijk zijn er ook de nodige spanningen: "Natuurlijk kost het geld bijeenbrengen voor dit grote project ook heel veel inspanning. Gelukkig hebben we veel betrokken mensen en bedrijven in Hoogkarspel die ons financieel een warm hart toedragen via donateurschap, sponsoren van adoptiedier, sponsoring via
reclame op de website en spontane giften van particulieren! Ook de samenwerking met de gemeente Drechterland is al jaren top! Zo blijven we financieel gezond."

Gezocht wordt nog heel concreet naar helpende handen om vaker open te kunnen zijn: "Dan hebben we behoefte aan toezichthouders i.v.m. het water in en om SKIK. Dat zou mooi zijn als vrijwilligers zich hiervoor zouden melden."

Programma overzicht feestdag zondag 25 augustus. 

De feestdag van zondag wordt gehouden van 11.00 tot 16.00 uur, in kinderboerderij Skik, aan de Zanglijster 15 in Hoogkarspel. Een dag voor jong en oud met inzet van betrokken verenigingen, zo meldt de organisatie in een overzicht.

Er staan op het hele terrein marktkramen waarin deskundigen hun verhaal doen of iets laten zien. O.a. informatie over bijen, wolspinnen en weven, duivensport, volière-vogels, ratten.

Aanwezig zijn de E.W.K.C&P.V (Eerste Westfriese konijnenfokkersclub en Pluimveehouders Vereniging), de K.N.N.V. (Vereniging voor veldbiologie), de hengelsportvereniging die haar familie-visdag houdt in SKIK, preparateurs van opgezette dieren, dierenambulance, Fairtrade Werkgroep, de Wereldwinkel, de volkstuinenvereniging het Bouwtje, de Heemtuin.

Daarnaast wordt informatie geboden over zeldzame huisdierrassen, maar ook over de baardagame, schildpadden, kippen en kalkoenen, etc. Er is ook een
doorlopende foto-reportage te zien van de opbouw en 10 jaar SKIK.

Ook is er verkoop van creatieve spullen en draait het rad van fortuin met mooie prijzen voor volwassenen en kinderen.

Speciaal voor kinderen is er: pony rijden, een kort theaterbezoekje in SKIK, springen op het springkussen, meedoen aan spelletjes op het terrein, er is een educatieve puzzeltocht voor kinderen, volwassenen of als gezin, kinderen kunnen zich laten schminken, en de paardenkoets rijdt rond voor een ritje. 

Er is schapen-ijs verkrijgbaar, een bakje aardbeitjes en ook de snackkar is aanwezig voor de inwendige mens en er kan limonade gemolken worden bij de limonadekoe. Koffie, thee en een glaasje alcoholvrij drankje is natuurlijk ook in SKIK verkrijgbaar.

De hele dag is het draaiorgel 'De Kleine Drom' aanwezig en op het terrein zingt het echtbaar Groot. Bovendien komt folkloredansgroep Wijdenes optreden, om 13.00 en 15.00 uur. Om half 2 komt burgemeester Michiel Pijl naar Skik, om de prijzen bekend te maken van de kleurwedstrijd voor de kleinsten en een creatieve wedstrijd voor de kinderen van groepen 3 t/m 8 van de basisscholen.