• Een archiefbeeld van vorig jaarL Kinderdorp Opmeer wordt opgeruimd op vrijdagochtend. Dit jaar begint het dorp op dinsdag 20 augustus, onder het jaarthema: Kinderdorp Opmeer aan het Werk.

    Kinderdorp Opmeer

Kinderdorp Opmeer: hutten, mini-dorp en Lichtjestocht

HOOGWOUD Op recreatieterrein De Weyver wordt van 20 tot en met 23 augustus weer het Kinderdorp Opmeer gehouden, het zelfbouwhuttendorp van zo'n 500 kinderen in de gemeente Opmeer. 'Voor elk wat wils' is het motto van de 29e editie van het Kinderdorp. En dan gaat het over de vele leeftijdgroepen die aan het einde van deze zomervakantie worden bediend met een drietal actieve buitendagen. Er zijn de huttenbouwers tot en met groep 8, maar ook is er het Jimpy Play Mini-Kinderdorp voor kids uit groep 2, om even sfeer te proeven en te ontdekken of het leuk is om volgend jaar mee te gaan doen. De oudere garde, jongeren van 13 tot en met 16 jaar, vaak oud-Kinderdorp-deelnemers, zijn de 'interessanten', de jongsten in de begeleidersgroep, 90 helpende handen, die op hun beurt weer worden begeleid door mensen uit de groep van 150 'volwassen' vrijwilligers. 

Buiten het Kinderdorp kan een ieder iets van het feest opvangen op donderdag 22 augustus, als vanaf 22.30 uur de Lichtjestocht door Hoogwoud zal trekken. 

Het Kinderdorp Opmeer is trots op wat er met uitdaging en ervaring door de jaren heen allemaal is bereikt. De organisatie probeert het complete beeld te vangen in een overzicht dat werd gemaakt, onder de titel: 

Kinderdorp Opmeer aan het werk

Van 20 tot en met 23 augustus wordt recreatieterrein De Weijver weer omgetoverd tot een groot dorp van zelfgebouwde hutten en veel plezier.

Deze 29 e editie van Kinderdorp Opmeer staat in het teken van het thema 'aan het werk'. Meer dan 500 kinderen uit de gemeente Opmeer timmeren samen met ongeveer 150 vrijwilligers en 90 interessanten (jongeren met een leeftijd van 13 tot en met 16 jaar) weer mee. Drie dagen lang worden de mooiste hutten gebouwd om hier in de laatste nacht, mits het goed weer is, in te kunnen slapen. Natuurlijk wordt het harde werken afgewisseld met leuke spellen, de knutseltent en schminkhoek en het zwembad.

Speciaal voor de oudste kleuters is er het Jimpy Play Mini-Kinderdorp. Hier kunnen kinderen uit groep 2 sfeer komen proeven en kijken of ze het leuk vinden om volgend jaar echt mee te doen. Deze kinderen komen in plaats van vier dagen een dagdeel spelletjes spelen, knutselen en spelen in de hutten. Zo is er voor ieder wat wils.

Vrijwilligers
Een groot deel van de vrijwilligers helpt bij de op- en afbouw van het terrein. Daarnaast zijn er velen die de kinderen helpen bij het bouwen van de hutten, het meedoen aan de activiteiten en die natuurlijk een oogje in het zeil houden zodat het voor iedereen een gezellige week wordt. De EHBO zit dit jaar weer op de vaste plek om al het ziek en zeer te verzorgen en niet te vergeten de opgelapte kinderen en vrijwilligers te voorzien van een snoepje. Ook de
Handige Harry's kunnen we dit jaar niet missen. Zij helpen bij de zwaardere klussen op het terrein.

De enthousiaste kookploeg staat dit jaar weer klaar om de vrijwilligers te voorzien van lunch, het dagelijkse soepje en avondeten. De radioploeg voorziet ons van muziek en interessante interviews op het terrein en op de Kinderdorp Radio. Tot slot zijn er vrijwilligers die de kinderen schminken en helpen bij de knutseltent en in de zaaghoek.

Ouderkijkuurtje
Op donderdag 22 augustus, de dag van de slaapnacht, openen wij van 18:30 tot 20:00 de poorten voor alle ouders, tantes, ooms, grootouders, vrienden en andere belangstellenden.
Tijdens dit kijkuurtje zijn natuurlijk alle prachtige bouwwerken te bewonderen, en kunt u bovendien bij de finale van de talentenjacht met spetterende optredens van de kinderen, genieten van een kopje koffie op het terras en meedoen aan onder andere een loterij.

Univé Hollands Noorden Lichtjestocht
Om 22:30 uur diezelfde avond zal de Univé Hollands Noorden Lichtjestocht gestart worden. De kinderen vertrekken van recreatieterrein De Weijver en lopen de bekende route.

Langs de Kaar gaat de stoet naar de Albrecht van Beijerenstraat om vervolgens naar de C. van Mieropstraat, Radboudstraat en L.H. van Catzstraat te lopen. De parade is daarna te zien langs de Burgemeester Heymansstraat, Dars, Boenluif en Overstek. De optocht eindigt weer bij het kinderdorp op De Weijver.

Langs deze route is er muziek te horen en verschijnen er lantaarns, kaarsen of lichtsnoeren in de tuinen. Heeft u geen lichtjes en wilt u graag deelnemen aan de betoverende sfeer van de tocht? U kunt ze voor een klein bedrag kopen in ons oudercafé Kijk voor meer informatie op www.kinderdorpopmeer.nl