• Tino Haakman, zelf in actie

    Foto: aangeleverd

Nieuw Wieler evenement: West-Friese Wieler Twee-daagse in Ursem en Enkhuizen

Irina Hoffer

ENKHUIZEN "Er was nog niemand die de organisatie voor de clubcompositie finale op zich genomen had. Daarom boden wij ons hiervoor aan." Aan het woord is Tino Haakman, lid van de Stichting Wielerstad Enkhuizen. De Stichting houdt dit jaar 14 en 15 september, tussen half elf en half zes, in respectievelijk Ursem en Enkhuizen het evenement 'De West-Friese Wieler Tweedaagse'.

In het verleden organiseerden ze weleens de clubcompetitie ploegentijdrit in de Wieringermeer en over de dijk van Enkhuizen naar Lelystad. Dat waren mega-evenementen. Maar dit jaar was het magertjes. "De Oranjeronde in Enkhuizen ging niet door, net als de wielerronde van Wervershoof. En we wilden als stichting toch iets realiseren. We namen contact op met de Stichting Clubcompetitie, die samen met het KNWU (Koninklijke Nederlandse Wieler Unie) zorgen voor de coördinatie van de reeks clubcompetitiewedstrijden. Voor de organisatie van de finales, de laatste wedstrijden waarin de prijzen verdeeld worden voor de beste clubs van Nederland, hadden ze nog niemand, vandaar."

VEEL WERK Een nieuw evenement werd geboren, met als gevolg: heel veel werk. In het stichtingscomité zitten niet veel mensen, dus ieder lid heeft heel wat taken te volbrengen. Zoals sponsors zoeken en het aanvragen van vergunningen in meerdere gemeentes, de provincie en het HHRS. "Dat is niet eenvoudig, want ze spreken elkaar nog weleens tegen. Gemeentes, Hoogheemraadschap en provincie zijn niet altijd op elkaar afgestemd en hebben diverse eisen. Dat maakt het moeilijker om alles goed te organiseren."

Het vinden van vrijwilligers is tegenwoordig ook 'niet eenvoudig', aldus Tino. Tegenwoordig is iedereen druk. "We gaan naar een toekomst waarin we de vrijwilligers moeten betalen. Dat houdt in dat je meer sponsorgeld moet regelen, met als gevolg dat er evenementen zullen omrollen, omdat dit niet altijd realiseerbaar is. Het is ook bizar dat verkeersregelaars die een cursus gedaan hebben, ieder jaar opnieuw een cursus moeten volgen. Het is een van de redenen die het moeilijker maken mensen te vinden."

VRIJWILLIGERS Voor de West-Friese Wieler Tweedaagse is de stichting nog op zoek naar zo'n tien vlaggenisten, een aantal motorrijders en mensen die de juryleden rijden. De juryleden rijden achter het deelnemersveld en controleren of alles wel volgens de regels verloopt. "En dat is af en toe echt nodig", meldt Tino met een glimlach.