• Toos Brink
  • Dave Boots

Vleermuizen speuren, kabouterspelletjes doen en wandelen door plantsoenen in Enkhuizen

REGIO Er is weer van alles te doen bij de IVN-Westfriesland. Denk aan speuren naar vleermuizen, kabouterspelletjes in het Streekbos en een plantsoenenwandeling door Enkhuizen. Denk je aan vleermuizen, dan denk je al snel aan sinistere bloedzuigers, aan vampiers, graaf Dracula, Batman. Maar hoe zit het echt? Wat voor dieren gaan er schuil achter deze spookverhalen? Wat blijft er van hun duistere imago over als je ze goed leert kennen? Helemaal niets, zo weten ze bij IVN-Westfriesland maar al te goed. Op vrijdagavond 6 september vanaf 18.00 uur kun je naar de speciale vleermuizenavond in het Egboetswater (Liederik 15, Oostwoud), komen om met detectoren de kleine nachtvliegers goed te kunnen horen én uitleg over deze fascinerende dieren te krijgen.

Kabouterspelletjes in het Streekbos: zondagmiddag 8 september, de zomervakantie is alweer even voorbij, de scholen zijn weer volop bezig. Voor wie iets leuks wil doen met de (klein)kinderen, maar de Eftling te gortig vindt zo kort na de vakantie, heeft IVN-West-Friesland een leuk, bescheiden en goedkoop alternatief. Voor 2 euro per kind loopt er door het Streekbos namelijk een leuke route van circa 1,3 kilometer: het Kabouterpad! Zet de rode kaboutermuts op (na afloop mag je-em houden) en trek eropuit voor verschillende spelletjes en opdrachtjes. Volg de kabouterpaaltjes langs kriebelbeestjes, klimstammen en madeliefjes. Wie ziet de meeste figuren in de wolken? En wie maakt de snelste kikkersprongen?
Het Kabouterpad is alle dagen te lopen (folder, muts en wascokrijtjes zijn verkrijgbaar bij IVN in het Streekbos Paviljoen), maar op 8 september vanaf 14:00 uur zijn er drie gidsen aanwezig om de spelletjes en opdrachtjes nog wat leuker te maken, met verhaaltjes en extraatjes. Ook meelopen? Iedereen is van harte welkom!

Speciale plantsoenenwandeling in Enkhuizen: zondag 8 september. Enkhuizen bulkt van de geschiedenis. Neem de Drommedaris, de twee grote monumentale kerken, of het stadhuis. En wat te denken van het lessenscheepjesmuseum, of de vele eeuwenoude geveltjes her en der in de stad. Allemaal de moeite meer dan waard, maar wist u dat ook het plantsoen en de begraafplaats zo hun verhalen hebben?

Op zondag 8 september is er een speciale geschiedenisrondleiding door het park en het naastgelegen kerkhof, onder leiding van Carla Moonen, stadsgids en natuurgids bij IVN, waarbij van alles over dit bijzondere stukje Enkhuizen zal worden verteld. Wist u bijvoorbeeld dat hier ooit een haven heeft gelegen en een hospitaal? Dat op de begraafplaats enkele markante Enkhuizers liggen? Er staan verschillende bijzondere bomen in het park en er broeden al jaren een kolonie blauwe reigers. De plaatselijke kauwtjes verfraaien hun nestjes met losse plukjes haar van de lama's van de hertenkamp. Genoeg te vertellen. De rondleiding begint om 14:00 uur op het Emmaplein en aanmelden kan via 0228-312770.