• Fragment Vissers en boeren, door Arent Arentsz circa 1630.

    Rijksmuseum

'Parels uit het Rijks' te kijk in het Westfries Museum

HOORN Het Westfries Museum biedt vanaf 10 juni 'Parels uit het Rijks', in het kader van de Lage Landen-project in de samenwerking tussen vijf musea. De reizende tentoonstelling met veertig topstukken uit het Rijksmuseum blijven tot 1 oktober in Hoorn.

In de tentoonstelling Lage Landen worden de werken uit het Rijksmuseum Amsterdam aangevuld met een tiental recente aanwinsten uit de eigen collectie van het Westfries Museum. Alle werken hebben te maken met landschapskunst en zijn bijeengebracht met de vraag: is er een relatie is tussen deze Nederlandse landschappen en onze identiteit?

OMRINGDIJK Op die vraag pogen alle vijf samenwerkende musea op een eigen manier een antwoord te vinden, naast de tentoonstelling met de landschapsparels uit het Rijks. In West-Friesland is daartoe de Westfriese Omringdijk centraal gesteld. Daarvoor is door de beeldend kunstenaars van bureau Atelier NL (winnaars van de Dutch Design Award 2017) het project bedacht met de 20 foto-borden locaties langs de dijk: iederen kan er foto's maken en uploaden om zo met al die foto's bijeen één groot en levendig landschapskunstwerk te creëren. (Zie: www.mijnomringdijk.nl)

LANDSCHAPPEN De tentoonstelling die vanaf zondag is te zien geven een inkijk hoe schilders in voorbije eeuwen naar het Nederlandse landschap keken en hoe ze dat verbeelden. Ze zijn van bekende schilders als Jacob van Ruisdael, Paul Gabriël en van kunstenaars van recenter datum, zoals Jozef Israëls, de broers Jacob en Willem Maris en Willem Roelofs.

Bij de tentoonstelling is een speciale audiotour gemaakt. Met gedichten, muziek en observaties van bekende Nederlanders en deskundigen.

Info ook op www.wfm.nl