• ANP Foto

Pas op, eikenprocessierups gesignaleerd in Stede Broec

STEDE BROEC De eikenprocessierups is gesignaleerd op enkele plekken in gemeente Stede Broec. Het gaat om de rups van een nachtvlinder. De behaarde rups komt in de maanden mei, juni en juli voor op eikenbomen in een groot deel van Nederland en is nu ook in West-Friesland waargenomen.

De rupsen gaan 's nachts groepsgewijs – in processie – op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups. Door contact met de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Niet alleen mensen maar ook dieren kunnen hier flink last van krijgen. Het is dan ook verstandig om uit de buurt van deze rups en het nest te blijven.
In de zuidelijke groenstrook in Grootebroek is de rups gezien en ook op een enkele plek in het Streekbos. De gemeente en het Recreatieschap onderzoeken welke manier van bestrijding het meest effectief is.

Wie in het Streekbos een nest ontdekt, kan hiervan melding maken op info@recreatieschapwestfriesland.nl (het liefst met een foto van de locatie) of telefonisch op (0228) 565750. (Foto ter illustratie)