• Oud Hoorn / Bas Baltus

Peter Dorleijn geeft lezing over visserij in Hoorn door de eeuwen heen

HOORN Vereniging Oud Hoorn presenteert dinsdag 15 januari om 20.00 uur de lezing: 'Zout en zoet' door Peter Dorleijn. De lezing is in het Foreestenhuis aan Grote Oost 43 in Hoorn.

Door de gunstige ligging van Hoorn aan de Zuiderzee speelden zeevaart en visserij eeuwenlang een hoofdrol in de geschiedenis van de stad, die daardoor tot grote bloei kwam. Hoornse schippers en scheepsbouwers werden internationaal geroemd vanwege hun vakmanschap. In de binnenstad van Hoorn zijn sporen van visserij en zeevaart nog ruimschoots te vinden. Toch, ook al houden straatnamen en bijzondere gebouwen de herinnering levend, de afsluiting van de Zuiderzee was een ingrijpende breuk met dit roemrijke verleden.
In Dorleijns lezing komen daarom tal van onderwerpen aan bod als: vissoorten in zout en zoet water, vangstmethoden, de Zuiderzee als vaarwater, scheepstypen, van zeil naar motor, vissers in Hoorn, het leven aan boord, de Afsluiting, de neergang in de visserij, Hoorns varend erfgoed enzovoort. Peter Dorleijn is historicus en botterschipper. Hij werkte onder andere mee aan het boek 'Hoorn en de Zee', dat 15 jaar geleden verscheen ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan van de Vereniging Oud Hoorn.

Toegangsprijs voor leden van Oud Hoorn bedraagt 3,50 euro en niet-leden betalen 5 euro per persoon. Een kaartje reserveren wordt aangeraden en kan via 0229 - 273570 of mail naar lezingen@oudhoorn.nl.