• Productieteam 'De reis van je leven': Marjolein van Leeuwaarden, Peter Groenendijk en Wiek Luza

    Theo Annes

Pisa op de planken

Inloophuis PISA brengt op 5 en 12 november de theatervoorstelling 'De reis van je leven' op de planken in de Drom te Enkhuizen en Het Pakhuis te Hoorn. De voorstelling is gemaakt en wordt uitgevoerd door bezoekers en medewerkers van het huis.

Pisa coördinator Wiek Luza vertelt over het werk dat het Inloophuis doet voor (ex)kankerpatiënten, hun naasten en nabestaanden. "Onze missie is het draaglijker maken van het leven van onze bezoekers. Dat doen we onder meer door te praten en via creatieve expressie. Hoewel bij PISA vrij veel kan en niets moet, is de drempel om daadwerkelijk binnen te lopen, hoog. Accepteren dat je tot de doelgroep behoort, is niet eenvoudig." Vorig jaar liep de deelname aan de creatieve workshops iets terug. Om die reden werd besloten om het inloophuis alles waar het inloophuis voor staat, opnieuw onder de aandacht te brengen, en de bekendheid en de deelname te vergroten. "We hebben gekozen voor een theatervoorstelling waarin alle creatieve activiteiten die we aanbieden, naar voren komen", vertelt Luza enthousiast.

PERSOONLIJK VERHAAL 'De reis van je leven' bestaat uit liedjes, gedichten, beelden en filmpjes waarin bezoekers van het inloophuis hun persoonlijke verhaal vertellen. De titel is symbolisch. Luza legt uit: "Eenieder kan zijn leven zien als een reis. We dragen allemaal bagage, maken dingen mee, en lopen door verschillende landschappen, waar we andere mensen én onszelf tegenkomen." Op het podium staan zestien mensen, maar ook achter de schermen werkten bezoekers aan de uitvoering. Zo is het decor geverfd door kinderen, en is de omslag van het programmaboekje ontworpen door een bezoekster. De 130 jaar oude beuk in de tuin van het inloophuis staat erop. De boom staat symbool voor goed geworteld zijn, voor elk jaar weer opbloeien nadat hij in de winter dood leek. Het poppenspel, waarin een echtpaar vertelt over de reis naar Amerika die ze ondernamen toen het iets beter ging, sluit daarop aan.

EIGEN KRACHT ONTDEKKEN Professioneel regisseur Peter Groenendijk heeft van alle bijdragen een geheel gemaakt. "Omdat het om persoonlijke ervaringen gaat, heb ik ze nergens veranderd. Wel heb ik verhaal aangebracht. We nemen het publiek mee op reis, en laten zien hoe de hoofdpersoon gaandeweg haar rugzak (opnieuw) bekijkt en herschikt. Het is een zwaar thema, dat zie je in de voorstelling terug, en dat heb ik ook bewust niet vermeden." Wat ook op het toneel is terug te vinden, is de warme sfeer in het huis. De spelers stimuleren elkaar en proberen het beste uit elkaar te halen. Een van hen is Michèl Snoek, die de reiziger speelt. "Ik had al toneelervaring, maar deze voorstelling is extra spannend omdat het allemaal zo persoonlijk is. Mijn eigen reis zie ik er ook in terug, vooral in de rugzak die ik draag. De zware last die een kankerpatiënt ineens te torsen heeft, is voor mij herkenbaar. De last wordt draaglijker door hem af en toe door te geven. En hoe zwaar hij ook is, hij maakt je sterker. Je ontdekt je eigen kracht."

BROK IN DE KEEL Niet iedereen zal het droog houden tijdens de voorstelling: niet op het toneel en niet in de zaal. Productieleider Marjolein van Leeuwaarden krijgt vooral een brok in haar keel van het lied dat jongerengroepen Kindertijd en Chill@Pisa hebben geschreven. Het verdriet mag er zijn. Toch hoopt ze dat de mensen met een luchtig gevoel naar huis gaan. "Dat ze beseffen dat ze het niet alleen hoeven te doen."

Gespeeld wordt in Enkhuizen, in de Drom, 5 november 14.00 uur en in Hoorn op 12 november 15.00 uur, Theater Het Pakhuis.