• Het orkest van PlekZat! tijdens een repetitie in de Bonifatiusschool. In het midden vooraan dirigent Thomas Geerts.

    Theo Annes

PlekZat! in kermistent Opmeer

OPMEER Sommige ideeën maken deelnemende partijen razend enthousiast. Een plan om met een gelegenheidsorkest en gelegenheidszangers een bijzonder concert te organiseren viel bij de juiste partijen in goede aarde. Vandaar dat op vrijdag 24 mei het concert PlekZat! plaats gaat vinden, daags voor de kermis in Opmeer in de kermistent.

Co Schipper

Het plan was om zoveel mogelijk inwoners van de gemeente Opmeer, die een muziekinstrument bespelen, aan te laten sluiten bij de leden van Muziekvereniging Erato, om op deze manier een zo groot mogelijk orkest te creëren. Dat is gelukt want er komen in totaal 65 muzikanten op de planken en zij begeleiden 12 zangers.

LOCATIE "Wanneer je aan zo'n groot project begint, heb je twee grote beperkingen," vertelt commissielid van PlekZat! Ton Koelemeijer. "Op welke locatie ga je dit uitvoeren? En hoe komen we aan de nodige financiële middelen?" Het probleem van de financiën werd opgelost door de dorpsraad te benaderen over het project. Zij boden de mogelijkheid tot een subsidie van Stichting Muziek Opmeer.

Als locatie werd de kermistent op het HOSV-terrein genoemd. "We zijn naar uitbater Wil Appel gegaan en hebben hem gevraagd of we ons concert in de kermistent op de vrijdagavond konden houden." Appel bleek direct enthousiast en de gemeente wenste ook mee te werken. Dus kan het allemaal doorgang vinden. Ton Koelemeijer benadrukt wel dat het geen vierde kermisavond is. Het wordt geen luister concert, maar gewoon een gezellige muziekavond met een borrel na.

MUZIEK Er zullen voornamelijk bekende popliedjes ten gehore gebracht worden, waarbij alle muzikanten bij ieder liedje meespelen. "Iedereen speelt mee naar eigen kunnen." Geeft dirigent Thomas Geerts aan. Hij heeft alle arrangementen zodanig bewerkt dat echt iedere muzikant een steentje kan bijdragen aan het concert. In Opmeer is gezocht naar goede zangers. Zij zullen solo of als duo hun liedjes laten horen in de kermistent. Thomas Geerts: "Alle liedjes zijn de eigen keus van de zangers en daardoor hebben we verschillende stijlen van muziek, waardoor er een mooi gevarieerd programma ontstaat." Tijdens het concert zullen er liedjes gezongen worden van o.a. Amy Winehouse, Caro Emerald, Liesbeth List en Wim Sonneveld. Volgens Koelemeijer en Geerts is het vooral een uniek concert op een unieke locatie, vooral omdat het een project is die open staat voor de hele gemeenschap.

VERMAAK "We bieden op 24 mei gewoon een paar uur vermaak voor iedereen." Vertelt Ton Koelemeijer. "Het wordt in ieder geval een prachtige avond. We zetten 100 stoelen neer voor mensen die niet zo lang kunnen staan. De rest van het publiek gaat staan." Kaarten kosten 10 euro per stuk en ze zijn te koop bij The Read Shop in Spanbroek, bij De Slijterij in Opmeer, of door te mailen via de website van Erato.