• Foto aangeleverd.

Puike prestatie Danny Stam

REGIO Danny Stam heeft Team Stehmann-Viking donderdag verzekerd van de eerste toptienklassering van dit seizoen. Tijdens de Trachitol Trophy-wedstrijd in Breda, finishte hij knap als negende.


Met de zware wedstrijd in Haarlem, waarbij drie Stehmann-Viking-rijders in de top-twintig eindigden, nog in de benen, startte donderdag de Trachitol Trophy; een vierdaagse wedstrijdcyclus, die begon op de thuisbaan in Breda, om zich te vervolgen in Utrecht, Hoorn en Groningen. Bij alle vier de wedstrijden werden verschillende afstanden verreden. Zo telde de wedstrijd in Breda 'slechts' tachtig ronden, terwijl dat er normaal gesproken 125 zijn. Vanwege dat verkorte format was het vanaf de start direct koers. Robert van Dalen, die de afgelopen weken een aantal mooie resultaten bij elkaar reed, zat gelijk al alert voorin. Samen met Danny Stam zocht hij om beurten de aansluiting bij de diverse ontsnappingspogingen en ongeveer halverwege de wedstrijd zat Stam daadwerkelijk bij de vluchtende groep die succes zou hebben

.OM DE WINST De sterke kopgroep met daarin dertien rijders 'dubbelde' het peloton, waarmee duidelijk was dat zij om de winst zouden gaan strijden. Een van de ontsnapte rijders viel uit en dat betekende dat Stam minimaal plaats twaalf in handen had. Nadat de drie andere Stehmann-Viking-rijders, met naast de gevallen Van Dalen, ook Jesse Vriend en Sjors van der Meer, de bel op elf ronden hadden gekregen, barstte de finale los. Op het moment dat de kopgroep van twaalf in tweeën brak, wist Stam zich nog naar voren te knokken. Hij finishte zeer verdienstelijk als negende, de eerste toptienklassering van dit seizoen voor team Stehmann-Viking.

UTRECHT Een dag later stond in Utrecht een wedstrijd over honderd ronden op het programma. In tegenstelling tot een dag eerder, wist er op de Vechtse banen geen groep te ontsnappen. De massasprint werd met overmacht gewonnen door Gary Hekman. Van Dalen eindigde als twintigste, Stam als 25ste en Vriend als 32ste. Van der Meer moest, mede vanwege een valpartij, 15 ronden voor het einde de strijd staken.

De wedstrijd in Hoorn ging over het reguliere aantal ronden (125) en daarin was de val van Hekman een belangrijk omslagpunt. Doordat hij onderuit ging, schroefden de andere ploegen het tempo flink op, met daarbij de mannen van team A-Ware als grootste gangmakers. Evert Hoolwerf won. Voor Van Dalen was er een knappe twaalfde plaats, Vriend werd 19de en Stam 26ste . Van der Meer reed de wedstrijd uit en finishte als 38ste .

Tijdens de finale in Groningen bestond het team van ploegleider Mario Donker noodgedwongen uit drie man, aangezien Van Dalen uit principe geen wedstrijden rijdt op zondag. Vriend, Van der Meer en Stam wilden in de wedstrijd over 150 ronden nog één keer alles geven, maar toen een groep van twintig rijders wegsprong en een ronde pakte, was voor hen de wedstrijd voorbij.

De rijders van Stehmann-Viking inclusief ploegleiding vertrokken maandag richting het Spaanse Calpe, om aldaar een trainingsweek af te werken.